Blauwe tongen en agressief rijden: dierenmishandeling bij Jumping Amsterdam
Hoe lang blijven we paardenmishandeling nog faciliteren?
Blauwe tongen, overdreven aangesnoerde neusriemen, overmatig en ongepast gebruik van sporen, zweep, trens en stang, agressief rijden... Dit is slechts een greep uit de misstanden die een dierenarts vorig jaar vaststelde bij Jumping Amsterdam. Waar Jumping dit probeert af te doen als 'momentopnames', bevestigen maar liefst 3400 foto's van blauwe tongen nu dat dit geen momentopnames of enkele incidenten betreffen. De paardensportbranche maakt zich constant schuldig aan deze vormen van uitbuiting en mishandeling van de paarden, door ze onder grote druk en dwang trucjes uit te laten voeren voor menselijk vermaak. De Partij voor de Dieren stelt vragen: hoe lang blijft Amsterdam deze paardenmishandeling nog faciliteren?
Blauwe tongen, overdreven aangesnoerde neusriemen, agressief rijden
Schokkende onthullingen in een artikel in Trouw van 23 januari 2025. Een fotograaf maakte 3400 foto’s van verschillende paarden met blauwe tongen. Bij de dressuurpaarden, bereden door wereldtoppers, bleek de tong tijdens de kür blauw aangelopen te zijn, terwijl die roze horen te zijn.
Finse dierenarts Kati Tuomola, verbonden aan de universiteit van Helsinki en gepromoveerd op bitletsels, bekijkt de foto’s en is tegenover Trouw stellig: de oorzaak van de paarsblauwe paardentongen is ‘zuurstofgebrek’. “De tong was afgekneld door het bit.” Ook zegt expert Tuomola dat zij niet alleen blauwe tongen ziet, maar ook “grote druk op de onderkaak en de blik van de paarden die pijn verraadt.” Ze heeft tijdens haar 20-jarige carrière duizenden paardentongen gezien, vertelt ze aan het Deense blad Idraetsmonitor. “Nooit zat hier een blauwe bij. Ze horen lichtroze te zijn.”
En het blijft niet enkel bij blauwe tongen. Dierenarts en ruiter Eva Van Avermaet, aanwezig bij Jumping in 2024, stelde onder andere deze overtredingen vast: "overdreven aangesnoerde neusriemen. Blauwe tongen. Overmatig en ongepast gebruik van sporen, zweep, trens en stang. Agressief rijden."
Ruiters en organisatie duiken weg
De beschuldigde ruiters en de organisatie noemen dit soort misstanden altijd ‘momentopnames’. Dit is erg ongeloofwaardig als je in acht neemt hoeveel foto’s er wel niet gemaakt zijn van blauwe tongen: 3400 foto’s. Het gaat hier om structurele mishandeling van de paarden.
Van Avermaet stelt in het Trouw-artikel dat organisatoren grote namen uit de wind houden. Jumping Amsterdam blijft maar door hoepeltjes springen zodat populaire ruiters naar hun evenement blijft komen. Want, zegt Van Avermaet: “de overtredingen leveren namelijk wel spectaculaire bewegingen op bij de gekwelde paarden. Minder populaire ruiters en minder spektakel betekent minder fans die de volgende jaren tickets kopen.”
Stop met het faciliteren van dierenuitbuiting
De Partij voor de Dieren roept op: stop met het faciliteren van zulk soort evenementen, waarbij dieren worden gebruikt en misbruikt ter vermaak van de mens. Wat ons betreft, gaat er geen cent meer naar zulke uitbuitende praktijken.
We hebben vragen gesteld. Hieronder lees je een aantal van de vragen, en alle vragen lees je hier:
- Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat de vorm van paardensport zoals tijdens Jumping Amsterdam wordt beoefend een groot risico op pijn, letsel en stress bij de paarden veroorzaakt?
- In de Wet Dieren staat vermeld dat het verboden is zonder redelijk doel bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen. Hoe beoordeelt het college het “redelijke doel” van een sportevenement voor menselijk vermaak?
- Is het college bereid, gezien de misstanden die zijn vastgelegd, de subsidie die wordt verstrekt aan Jumping Amsterdam per direct stop te zetten?
- Is het college bereid om zich aan haar eigen ambities van een diervriendelijke stad te houden, en daarmee bereid om Jumping Amsterdam voortaan niet meer toe te staan in Amsterdam?
Verbod op dieronvriendelijke trainingsmiddelen
Ook de landelijke fractie van de Partij voor de Dieren kwam in actie. Dankzij een aangenomen motie van ons gaat Nederland gelukkig een grote stap vooruitzetten in dierenwelzijn in de paardensport. Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt er namelijk een verbod op dieronvriendelijke trainingsmiddelen. Dat betekent dat bijvoorbeeld zweepjes, bitten, tongbandjes, en sporen met tandwielen verboden worden. Dit zal de paardensport radicaal veranderen.
Het welzijn en natuurlijke gedrag van paarden moet altijd voorop staan. Op evenementen zoals Jumping valt dit simpelweg niet met elkaar te rijmen, waarbij paarden tot allerlei trucjes geforceerd worden voor het menselijke vermaak. Tijd voor een einde aan de gebruikte dwangmiddelen en aan zulke evenementen!
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
![](https://assets.partijvoordedieren.nl/assets/site/amsterdam/_288x192_crop_center-center_none/70bnpwgn3i13-olieplatform-pixabay.jpg)
Amsterdam niet in 2040 aardgasvrij
De warmtetransitie in Amsterdam loopt spaak. Amsterdam laat weten het doel om in 2040 aardgasvrij te zijn voorlopig te laten ...
Lees verder