Amsterdam, een duifvriendelijke stad
Amsterdam heeft met de Agenda Dieren de ambitie gesteld om een diervriendelijke stad te zijn waarin dier en dierenwelzijn de aandacht krijgt die ze verdienen. Wat de Partij voor de Dieren betreft, wordt één dier hierin consequent over het hoofd gezien: de duif. De vogel is al honderden jaren onlosmakelijk verbonden met onze stad, maar heeft (onterecht) een slecht imago. Ze hebben steeds vaker gezondheidsproblemen en raken met hun pootjes verstrikt in zwerfafval. De Partij voor de Dieren vindt dat hier verandering in moet komen. Duiven verdienen betere zorg, meer aandacht en een rechtvaardiger imago. Daarom presenteren we een plan voor een duifvriendelijke stad.
Van postduif naar patatduif
Van origine is de stadsduif een rotsduif. Zij zijn op grote schaal door de mens gedomesticeerd: ze werden gehouden voor het vervoeren van post en voor vlees- en mestproductie. De ooit door ons gedomesticeerde duif is inmiddels op straat beland en verwilderd geraakt, want voor het voorgaande hebben we ze niet meer nodig. Het leven van deze stadsduif is verre van zorgeloos. Ze hebben vergroeide snavels en gewrichtsproblemen en raken verstrikt in afval en haren, wat vaak leidt tot ontstoken en afgestorven pootjes. Hun voedsel is ongezond – vaak afval en fastfoodresten – en veroorzaakt ziektes zoals nierfalen en gewrichtsproblemen. Door deze omstandigheden worden stadsduiven vaak maar 3 tot 4 jaar oud, terwijl ze in gezonde omstandigheden wel 20 jaar kunnen leven.
Daarnaast kampen duiven met een slecht imago: ze worden gezien als ‘vliegend ongedierte’ en ‘ziekteverspreiders’, terwijl dit beeld nauwelijks klopt: duiven verspreiden vrijwel géén ziekten. Het luide gekoer en hun uitwerpselen leiden tot ergernissen bij mensen. Het is nodig dat de mens duiven weer gaat beschouwen als wat ze simpelweg zijn: net zo’n onderdeel van de stad als de mens en alle andere dieren die hier leven. Hoe verbeteren we het leven van deze dieren? De Partij voor de Dieren heeft zich hierover gebogen en komt met een plan.
Hoe helpen we de stadsduif?
Op drukke plekken zoals de Dam of Nieuwmarkt zie je ze vaak: duiven met gewonde of afgestorven pootjes. Ze schuifelen in hun zoektocht naar voedsel namelijk over de grond, en raken in dit proces verstrikt in haren en zwerfafval. Een ware lijdensweg voor de duiven. De Stadsduivenhulp, waar Judith eerder dit jaar mee op pad ging, verlost duiven van het zogenoemde stringfoot, maar het bestaat maar uit één enkel persoon. De Dierenambulance trekt ook uit voor de duif – meer voor de duif uit dan voor elk ander dier – maar de capaciteit is ook hier niet toereikend. Hoewel beide organisaties geweldig werk doen, is extra ondersteuning hard nodig. Daarom pleiten we voor een speciaal duivenredteam om deze dieren tijdig van hun leed te verlossen.
Honderden duiven worden jaarlijks gedood door plaagdierbestrijders én organisaties zoals de NS. Een diervriendelijkere oplossing? Duiventillen door de stad en speciale opvanglocaties. Duiventillen bieden een plek waar duiven kunnen nestelen en voeden, wat overlast zoals poep op straat direct vermindert. Tegelijk blijven de vogels gezonder en kunnen ze beter in de gaten worden gehouden. De Partij voor de Dieren pleit daarom voor een pilot met een duiventil.
Een cultuuromslag voor de duif
Om van dit plan een succes te maken, is er een cultuuromslag nodig. De duif heeft een negatief imago aangemeten gekregen die onterecht is. De mens heeft ze bovendien zelf gedomesticeerd, om ze vervolgens aan hun lot over te laten als zwerfdieren op vervuilde straten. Daarom zien we graag positieve communicatie over duiven tegemoet vanuit de gemeente. Kennisdeling over duiven via sociale media, bijvoorbeeld: wat is stringfoot, hoe herken en help je een gewonde duif? Er liggen ook kansen binnen educatie: we pleiten bijvoorbeeld voor een lesprogramma voor scholieren waarin de duif het thema is. Een wandeling naar plekken waar duiven zitten, meekijken bij de duiventil. Tot slot krijgen mensen die dagelijks met duiven in contact komen tijdens hun werk trainingen over de juiste omgang met duiven.
Zorgplicht voor elk dier
We hopen op een stad die de zorgplicht van deze dieren maximaal op zich neemt. Duiven zijn namelijk zwerfdieren, met gedragspatronen die nog afkomstig zijn van domesticatie. Het accepteren van de gedomesticeerde status is een belangrijke stap in het proces, omdat het dwingt om dezelfde zorg te bieden die zwerfhonden of –katten bijvoorbeeld zouden krijgen. Dierenwelzijn geldt bovendien voor álle dieren. Samen kunnen we van Amsterdam een plek maken waar mens en duif in harmonie samen kunnen leven.
Bekijk meer
- Lees hier het hele initiatiefvoorstel.
- Lees hier het Parool-artikel over het voorstel.
- Bekijk hier de EditieNL-uitzending over het voorstel (vanaf 8:10).
- Beluister hier de audiodocumentaire 'Een duifvriendelijke stad' van Mina Etemad & Brechtje Keulen op Spotify.
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Komst van windturbine bedreigt dieren en natuur De Hoge Dijk
De gemeente heeft Zuidoost aangewezen als zoekgebied voor het plaatsen van nieuwe windturbines. De geplande locatie, slechts ...
Lees verderVragen over de mishandeling en gruwelijke dood van eend door jagers: “laffe sadisten”
De Partij voor de Dieren gruwelt van de beelden van een eend die op brute wijze wordt mishandeld en vermoord door jagers. De ...
Lees verder