Schriftelijke vragen van het lid Krom inzake transparantie over dierproeven
Indiendatum: 7 nov. 2024
Toelichting:
Proefdieren maken vandaag de dag nog steeds op grote schaal onderdeel uit van de onderzoeksmethodes binnen de wetenschap. En hoewel er steeds meer bekend is over alternatieve manieren blijft het aantal dierproeven landelijk toenemen. En wat de Partij voor de Dieren is dit echt onacceptabel. Proefdieronderzoek is vaak amper relevant voor mensen, echter het leed bij dierproeven is enorm. Zo krijgen ze bijvoorbeeld giftige stoffen, ziektes of tumorcellen geïnjecteerd, worden organen opzettelijk beschadigd of vindt er genetische modificatie plaats waarbij dieren een continu hongergevoel hebben en overgewicht krijgen, of ze symptomen van Alzheimer ontwikkelen.
Gelukkig erkent het college de noodzaak om proefdiervrije methodes te ontwikkelen én een proefdiervrije stad te worden. Ook nam de raad een motie aan waarbij ze de ambitie uitsprak te versnellen richting een stad zonder proefdieren1. En dat is hard nodig, want het NVWA meldde in 2022 een toename van 14.410 dierproeven ten opzichte van 20212. De vergunninghouders voerden gezamenlijk 492.380 dierproeven uit in Nederland. De fractie van de Partij voor de Dieren vraagt zich af hoeveel hiervan in Amsterdam uitgevoerd worden. In vooruitblik op de voortgangsrapportage 2025 van de agenda Dieren wenst de Partij voor de Dieren graag een actueel overzicht van het aantal proeven dat in Amsterdam uitgevoerd wordt, hoeveel dieren er gehouden worden, hoeveel dieren er jaarlijks sterven, en wie de bestaande vergunninghouders zijn.
Gezien het vorenstaande stelt ondergetekende, namens de fractie van de Partij voor de Dieren, op grond van artikel 84 van het Reglement van orde gemeenteraad en raadscommissies Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen:
- Volgens de Partij voor de Dieren zijn de bestaande – in Amsterdam gevestigde - vergunninghouders: VU & VUmc, AMC, UvA, Sanquin, Nederlands Kanker Instituut, FujiFilm SonoSite, Biotechbedrijf Uniqure, Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en Sportvisserij Nederland. Klopt deze lijst volgens het college? Zo nee, dan ontvangen we graag een lijst van de actuele vergunninghouders voor het uitvoeren van proeven met dieren.
- Hoeveel dierproeven heeft elk van deze vergunninghouders op Amsterdams grondgebied uitgevoerd in 2021, in 2022, in 2023 en hoeveel worden er in 2024 verwacht? Graag een tabel uitgezet per jaar en uitgesplitst per diersoort.
- Indien deze vragen in 2025 beantwoord zullen worden, graag ook de resultaten over 2024 en de verwachtingen voor het aantal proefdieren in 2025 toevoegen aan de tabel.
- Hoeveel dieren betrokken bij dierproeven werden er in totaal gehouden in Amsterdam in 2021, 2022, 2023 en 2024? Hoeveel hiervan stierven er bij een dierproef, en hoe groot is de groep dieren die overlijdt die niet direct betrokken is bij dierproeven?
- Met welke vergunninghouders wordt gesproken over het terugbrengen van het aantal dierproeven? Graag een uitgebreide toelichting.
- Zijn deze afspraken openbaar?
- Zijn er plannen om ook met de andere vergunninghouders het gesprek aan te gaan?
- Zijn er ook vergunninghouders waarmee nog niet is gesproken? Op welke termijn verwacht het college deze gesprekken gevoerd te hebben?
- Het college heeft uitgesproken een proefdiervrije stad te willen zijn. Op welke termijn verwacht zij dat dit mogelijk zal zijn? Hoe zal het pad hiernaartoe vormgegeven worden? Graag een uitgebreide toelichting
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen van het lid Bakker inzake de keuze voor grootschalige bomenkap in het Flevopark
Lees verder