Aanvullende schriftelijke vragen van het lid Bakker inzake nu nog scoren op duurzaamheid in de Johan Cruijff ArenA
Indiendatum: 11 mrt. 2025
Toelichting:
Op 29 november jl. stelde onze fractie schriftelijke vragen naar aanleiding van het bericht dat AFC Ajax nog steeds plastic wegwerpbekers gebruikt in de Johan Cruijff ArenA. Hieruit bleek dat de Johan Cruijff ArenA ervoor gekozen heeft om rPet wegwerpbekers te gebruiken in het stadion en in te zamelen voor recycling. De ArenA voldoet hiermee aan uitzonderingsgronden van de huidige wet- en regelgeving, echter zitten er wat de Partij voor de Dieren nog wel haken en ogen aan het gebruik van gerecycled wegwerpplastic.
Tijdens elke Ajax-wedstrijd wordt er gemiddeld maar zo'n 75% van de rPET-bekers ingezameld. Het overige deel verdwijnt alsnog in de verbrandingsoven. Bovendien is het nog maar de vraag hoeveel van de bekers daadwerkelijk gerecycled worden en of dat de komende jaren wel stand zal houden. Verschillende plastic recyclingbedrijven zoals Umincorp, Ecocircle en TRH Recycling zijn de laatste jaren failliet gegaan omdat het voor bedrijven nog altijd veel goedkoper is om virgin plastics aan te schaffen[1]. Ook gaat bij wegwerpplastic de afbraak naar microplastics sneller dan bij herbruikbare plastics, wat tot meer permanente vervuiling in de natuur leidt.
In de Agenda Circulair 2023-2026 stelt het college het volgende over het gebruik van wegwerpplastic: “We gaan ook ondernemerscollectieven zoals biz’en meegeven wat zij kunnen doen om bijvoorbeeld minder wegwerpplastics te gebruiken of om die te vervangen door duurzame, herbruikbare alternatieven”. Onze fractie begrijpt niet hoe het college ten aanzien van biz’en wel nastreeft dat wegwerpplastics worden vervangen, maar niet ten aanzien van deelnemingen, zoals de Johan Cruijff ArenA.
Gezien het vorenstaande stelt ondergetekende, namens de fractie van de Partij voor de Dieren, op grond van artikel 84 van het Reglement van orde gemeenteraad en raadscommissies Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen:
- Kan het college aangeven om hoeveel rPET-bekers (of de ordegroote) het gaat die per maand worden uitgedeeld in de Johan Cruijff ArenA?
- In de beantwoording van de schriftelijke vragen staat dat de Johan Cruijff ArenA haar bekers inzamelt voor hoogwaardig gerecycling.
- Wat wordt er bedoeld met hoogwaardige recycling?
- In hoeverre worden de bekers daadwerkelijk hoogwaardig gerecycled?
- Welk aandeel wordt alsnog verbrand?
Deelt het college de zorgen van de Partij voor de Dieren ten aanzien van gerecycled wegwerpplastic wat betreft daadwerkelijke recycling en vervuiling door microplastics?
In de beantwoording van de eerdere schriftelijke vragen stelt het college: “Deze rPET-bekers zijn voor de Johan Cruijff ArenA een tijdelijke oplossing terwijl wordt gezocht naar een biologisch afbreekbaar alternatief. Voor hun voedselcontainers is het stadion al volledig overgestapt op zeewierbakjes (Notpla) en binnenkort hopen ze ook de biertrays van zeewier te introduceren.De Johan Cruijff ArenA gebruikt geen statiegeldbekers vanwege de grote logistieke en operationele uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Mocht de volledig biologisch afbreekbare beker niet haalbaar zijn binnen afzienbare tijd, wordt de statiegeldbeker als mogelijk alternatief overwogen.”
- Kan het college toelichten hoe de afvalverwerking van de biologisch afbreekbare Notpla bakjes eruitziet vanaf het moment dat een bezoeker van de Johan Cruijff ArenA een gebruikt bakje in de prullenbak gooit?
- In hoeverre zou dit proces hetzelfde zijn in het geval dat de Johan Cruijff Arena overgaat op biologisch afbreekbare bekers?
- Hoe duurzaam is het gebruik van biologisch afbreekbare bekers ten opzichte van het gebruik van statiegeldbekers?
- Hoeveel zou het kosten of besparen om een statiegeldsysteem te implementeren in plaats van over te schakelen naar biologisch afbreekbare wegwerpbekers?
- Hoe kijkt het college aan tegen het huidige gebruik van rPET-bekers in de Johan Cruijff ArenA en het voornemen over te schakelen op biologisch afbreekbare versies? In hoeverre past het bij de duurzaamheidsambities zoals de gemeente heeft geformuleerd in de Agenda Circualir 2023-2026, zoals het gebruik van nieuwe grondstoffen te halveren in 2030 en volledig circulair zijn in 2050?
- Is het college bereid om tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering erop aan te dringen dat het wegwerpplastic zo snel als mogelijk vervangen moet zijn? En hierbij te verzoeken direct over te stappen op een statiegeldsysteem?
Indiener,
A.L. Bakker
[1] https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/recyclebedrijf-renewi-haalt-voet-van-het-gaspedaal-in-een-moeilijke-plasticmarkt~b19bd4c7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Indiendatum:
11 mrt. 2025
Antwoorddatum: 15 apr. 2025
1. Kan het college aangeven om hoeveel rPET-bekers (of de ordegroote) het gaat die per maand worden uitgedeeld in de Johan Cruijff ArenA?
2. In de beantwoording van de schriftelijke vragen staat dat de Johan Cruijff ArenA haar bekers inzamelt voor hoogwaardig gerecycling.
- Wat wordt er bedoeld met hoogwaardige recycling?
- In hoeverre worden de bekers daadwerkelijk hoogwaardig gerecycled?
- Welk aandeel wordt alsnog verbrand?
Het college gaat als aandeelhouder niet over de bedrijfsvoering van haar deelnemingen. Het college begrijpt dat dit een onderwerp is waar de vragensteller aandacht en zorgen over heeft. Dit betreffen echter zulke gedetailleerde vragen over de bedrijfsvoering van de Johan Cruijff ArenA dat deze het beste door het bedrijf zelf kunnen worden beantwoord. Het college heeft contact opgenomen met de Johan Cruijff ArenA en het bedrijf is bereid om het raadslid te ontvangen en alle vragen te beantwoorden
3. Deelt het college de zorgen van de Partij voor de Dieren ten aanzien van gerecycled wegwerpplastic wat betreft daadwerkelijke recycling en vervuiling door microplastics?
Zoals de vraagsteller zelf hierboven beschrijft, informeert het college bedrijven over de mogelijke alternatieven voor plastic bekers en serviesgoed. Het college ziet daarbij dat de Johan Cruijff ArenA zich net als andere bedrijven en bedrijveninvesteringszones inspant om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Bij het toezicht en handhaving behandelt het college alle bedrijven, bedrijveninvesteringszones en deelnemingen gelijk: de gemeente stelt aan iedereen dezelfde wettelijke eisen.
4. Kan het college toelichten hoe de afvalverwerking van de biologisch afbreekbare Notpla bakjes eruitziet vanaf het moment dat een bezoeker van de Johan Cruijff ArenA een gebruikt bakje in de prullenbak gooit?
5. In hoeverre zou dit proces hetzelfde zijn in het geval dat de Johan Cruijff Arena overgaat op biologisch afbreekbare bekers?
6. Hoe duurzaam is het gebruik van biologisch afbreekbare bekers ten opzichte van het gebruik van statiegeldbekers?
7. Hoeveel zou het kosten of besparen om een statiegeldsysteem te implementeren in plaats van over te schakelen naar biologisch afbreekbare wegwerpbekers?
Zie het antwoord onder de vragen 1 en 2. Het raadslid wordt in de gelegenheid gesteld om bij de Johan Cruijff ArenA geïnformeerd te worden over de plannen en vragen te stellen.
8. Hoe kijkt het college aan tegen het huidige gebruik van rPET-bekers in de Johan Cruijff ArenA en het voornemen over te schakelen op biologisch afbreekbare versies? In hoeverre past het bij de duurzaamheidsambities zoals de gemeente heeft geformuleerd in de Agenda Circulair 2023-2026, zoals het gebruik van nieuwe grondstoffen te halveren in 2030 en volledig circulair zijn in 2050?
Het college zou graag zien dat de marktontwikkeling van de juiste biologisch afbreekbare producten sneller gaan. Vanuit dat perspectief is de afweging die de Johan Cruijff ArenA heeft gemaakt in deze te volgen. De gemeente Amsterdam stelt op het terrein van wegwerp plastic geen hogere eisen dan de (landelijke) wet- en regelgeving oplegt. Op basis van de EU SUP-richtlijn gelden er binnen in een horecagelegenheid andere regels gelden dan buiten in de openbare ruimte. Dit betekent dus dat JC ArenA wegwerpbekers mag gebruiken, omdat het kan aantonen dat op dit moment 75% van deze bekers weer worden ingezameld en gerecycled worden tot bekers of bakjes. Voor de consumptie 'op straat' (dus bij afhalen en bezorgen) moet de ondernemer een toeslag rekenen voor de verpakking en een herbruikbaar alternatief aanbieden of accepteren. Met de activiteiten van de Johan Cruijff ArenA, om voortdurend en op verschillende vlakken actief op zoek te zijn naar steeds duurzamere oplossingen, scharen zij zich bij de koplopers van het bedrijfsleven die bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.
9. Is het college bereid om tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering erop aan te dringen dat het wegwerpplastic zo snel als mogelijk vervangen moet zijn? En hierbij te verzoeken direct over te stappen op een statiegeldsysteem?
Nee. Het college gaat niet over de bedrijfsvoering van een deelneming. Daarnaast is de Johan Cruijff ArenA een koploper op het gebied van duurzaamheid. Dit blijkt uit hun ambitie om in 2030 net positive te zijn. Net positive houdt in dat het stadion meer geeft aan de wereld dan neemt. Het voldoet momenteel aan de Europese wetgeving op het gebied van plastic. De Johan Cruijff ArenA onderneemt op het gebied van circulariteit serieuze pogingen om duurzamere oplossingen te vinden. De Johan Cruijff ArenA is daarbij afhankelijk van de mogelijkheden die op de markt te vinden zijn.
Wij staan voor:
Interessant voor jou

Schriftelijk vragen van het lid Bakker inzake de plannen om monumentale bomen bij de Westermarkt naar de grond te halen
Lees verderSchriftelijke vragen van het lid Bakker inzake honderdduizenden schadelijke tulpen door de hele stad onder de naam ‘tulpenfestival’
Lees verder