Vuur­werk­verbod? We wachten al jaren, Amsterdam!


7 januari 2020

Op oudejaarsavond veranderde Amsterdam weer in een oorlogsgebied. Met een stad vol branden, gewonden op de Eerste Hulp, toenemend geweld tegen hulpverleners en angstige mensen en dieren. Was zo’n onrustige jaarwisseling te voorkomen? Ja, want al in 2017 stemde de gemeenteraad op initiatief van de Partij voor de Dieren positief over een verbod op particulier vuurwerk. 'Waarom pakt burgemeester Halsema de uitvoering niet op?’, vraagt Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) zich af.

Onveiligste nacht van het jaar
De politie plaatste in mei 2019 samen met de vier grote steden een paginagrote advertentie om van de ‘gevaarlijkste avond van het jaar’ weer een feest te maken. Ook de handtekening van de gemeente Amsterdam stond hieronder. Intussen gebeurde er echter weinig op de Stopera om van Oud en Nieuw weer een veilige nacht van te maken. In oktober kwamen al weer de eerste meldingen van stevige vuurwerkoverlast, maar de burgemeester verklaarde alleen locaties met dieren, bij Artis, zieken- en verzorgingshuizen en de parken vuurwerkvrij. Of er op gehandhaafd werd en of daar überhaupt capaciteit voor is - is maar de vraag.

Praatgroepen over vuurwerk
Donderdag staan de plannen van de burgemeester voor het beperken van vuurwerk op de agenda van de gemeenteraad. Terwijl de cobra’s hulpverleners om de oren vlogen, zet de burgemeester komend jaar in op ‘debatten en gesprekken met Amsterdammers (ook de jongere) over de wijze waarop de Amsterdammer oud en nieuw viert.’ Zelfs met de vuurwerkbranche zal er een gesprek komen. Ook moeten buurtinitiatieven samen vuurwerkvrije zones organiseren, maar wat moet een vriendelijke buurtbewoner doen als de wijk toch bestookt wordt met vuurwerk? Waarom kiest het college niet voor een algemeen vuurwerkverbod zoals Apeldoorn deed en waar ook de gemeenteraad van Amsterdam om vraagt.

Draagvlak is er. Aan de slag, college!
In de 'veranderaanpak vuurwerk’ staat dat er draagvlak moet zijn onder bewoners, gemeenteraad en bij het college. Draagvlak onder de bewoners is er: 81% van de Amsterdammers vindt het (zeer) belangrijk dat vuurwerkoverlast wordt teruggedrongen. Ook de gemeenteraad is voor: alle partijen met uitzondering van de VVD stemden voor het vuurwerkverbod. Waar is er dan onvoldoende draagvlak? Bij het college wellicht? Elk ander evenement dat er zo uitziet als Oud en Nieuw zou geen evenementenvergunning krijgen. De Partij voor de Dieren roept de burgemeester op om nu eindelijk vaart te zetten achter het vuurwerkverbod, zodat Oud en Nieuw weer écht een feest wordt.