Amsterdam start aanpak bouwafval op initi­atief Partij voor de Dieren


15 januari 2020

De gemeente gaat aan de slag met zwerfafval bij bouwterreinen. Rondslingerende piepschuimstukken en veel plastic zwerfafval zijn bekende fenomenen in de stad door de vele bouwprojecten en verbouwingen. Dankzij het initiatiefvoorstel 'Bezem door de Bouwplaats' van raadslid Anke Bakker komt er meer aandacht voor het inzamelen en recyclen van piepschuim en het netjes houden van de bouwplaats.

Zwerfafval door bouwmaterialen zorgt niet alleen voor een rommelige openbare ruimte, het kan grote gevolgen hebben voor de bodem- en waterkwaliteit en kan dieren verwonden of ziek maken. Voor vogels is piepschuim een bekend probleem, omdat zij ongemerkt kleine stukjes opeten. Dit werkt als een kunstmatige maagverkleining: ze sterven vroegtijdig door een tekort aan echt voedsel in hun maag.

In de toekomst zal het schoonhouden van de bouwplaats worden opgenomen in bouwvergunningen, worden verwerkt in de werkinstructies en in de herziening van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Zo werd duidelijk uit de reactie van het college van B&W en uit de bespreking van het voorstel in de raadscommissie Wonen en Bouwen. Met het initiatiefvoorstel vroeg de Partij voor de Dieren om verregaande verplichtende maatregelen ten aanzien van recycling van piepschuim en om extra handhavingscapaciteit, maar dit was helaas niet mogelijk. De fractie zal zich blijven inzetten om zwerfafval door bouwprojecten te voorkomen en houdt landelijke ontwikkelingen voor mogelijke maatregelen nauwlettend in de gaten.

Gerelateerd nieuws

Vuurwerkverbod? We wachten al jaren, Amsterdam!

Op oudejaarsavond veranderde Amsterdam weer in een oorlogsgebied. Met een stad vol branden, gewonden op de Eerste Hulp, toene...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil verkeerssnelheid van 30 km/uur binnen de ring A10

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren dient vandaag in de Amsterdamse gemeenteraad een voorstel in om de snelheid binnen de r...

Lees verder