Vrije­markt­denken VVD draait hard­wer­kende onder­nemer de nek om


8 maart 2011

Deze ingezonden brief is op 8 maart 2011 geplaatst op de online site van Wat U Zegt (Telegraaf)

Kijk eens om u heen in uw buurt. Hoeveel (kleine) winkeliers zijn er de laatste jaren verdwenen? Lees in deze krant over de teloorgang van die winkeliers. Van de Maasstraat tot de 9 Straatjes . In 2009 schreef deze krant er al over. Andere onderzoeken spreken van het jaar 2022 wanneer er uitsluitend nog grote winkelketens gevestigd zijn op de A-locaties. Op dit moment zie je grote borden met ‘Te huur’. De winkeliers kunnen de laatste huurverhoging vaak niet meer opbrengen. Een huurverhoging van 20, 30, ja zelfs 50% is geen uitzondering. Iedereen hoor je erover.
Iedereen? Nee, er is een groep die je niet hoort. Dat is de VVD. De vrijemarktkampioen, die het kennelijk prima vindt dat de eigenaren de huur verdubbelen en zo de gevolgen van de crisis afwentellen op de winkeliers. Kaalslag en leegstand, maar de VVD hoor je niet.

Wel moord en brand schreeuwen als er ook maar gedacht wordt aan een verhoging van de parkeertarieven. Maar als het over huurverhoging gaat: stilte. Dat is ook logisch eigenlijk, de VVD kan je niet horen in deze discussie Wanneer de vrije markt haar werk doet, hoort –volgens de VVD- iedereen in gepaste eerbied afstand te nemen

De ene vrije markt (de eigenaar), die het de andere (de winkelier) onmogelijk maakt, maar die de VVD beide tot haar electoraat rekent. Een knellende wurggreep voor de VVD, veroorzaakt door de eigen ideologie. Dan doe je het als partij toch wel behoorlijk fout. Noch duurzaam, noch verantwoord.
Het is nu tijd voor iets anders. Niet ontruimen voor leegstand, maar ook niet huur verhogen voor leegstand. Wellicht is het tijd voor een vorm van huurbescherming voor de (wat kleinere) winkelier?

Durven de winkeliers deze keuze aan de VVD over te laten? Of wordt het tijd dat ze kijken bij wie hun belangen op langere termijn het beste af zijn?
Krijgen we dankzij het vrijemarktdenken alleen nog maar Zeemannen en Blokkers en Hema’s?

Johnas van Lammeren
Raadslid Partij voor de Dieren, Amsterdam

Wat U Zegt (Telegraaf)

[plugin news default "zorgzaam"]

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Een wereld van mogelijkheden op het dak

Onlang reisde de fractie Amsterdam af naar de Maasstad om een visiebijeenkomst over groene (vegetatie)daken bij de wonen. De ...

Lees verder

Lentenieuws

Vandaag vond in Nederland de koeiendans plaats. Koeien die de wei weer in mogen, dansen van plezier. Niet alleen voor de koei...

Lees verder