Verzet tegen vuurwerk groeit: Amster­damse erfgoed­or­ga­ni­saties voor vuur­werk­verbod binnenstad


18 april 2016

Op Parool.nl is te lezen dat het Amsterdams Erfgoed Overleg, bestaand uit zeven losse organisaties, pleit voor een vuurwerkverbod voor de binnenstad ter bescherming van monumenten. Ze verwijzen naar monumentale gebouwen die in het verleden door vuurwerk zijn afgebrand en de gemeente Hilversum waar afgelopen jaarwisseling in een deel van het centrum al een vuurwerkverbod gold. Afgelopen jaarwisseling woedde er nog een brand in een bijgebouw van de Oude Kerk. PvdD-raadslid Johnas van Lammeren stelt schriftelijke vragen over dit groeiend verzet tegen vuurwerk.

De Partij voor de Dieren dringt al lange tijd aan op een vuurwerkverbod, vanwege o.a. ernstig (oog-)letsel (bij omstanders), fijnstof en metalen die in het milieu terecht komen, overlast voor mens en dier en de enorme schade die met het afsteken van vuurwerk gepaard gaat. Nu naast kinderartsen, plastisch chirurgen en oogartsen sinds vorig jaar ook Brandweer Nederland en nu ook Amsterdamse erfgoedorganisaties voor een vuurwerkverbod pleiten, vraagt de Partij voor de Dieren of het stadsbestuur bereid is een vuurwerkverbod in te stellen in Amsterdam. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ook een meerderheid van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod is indien er professionele vuurwerkshows voor in de plaats komen.

De Partij voor de Dieren roept bovendien op om de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling zo spoedig mogelijk naar de gemeenteraad te sturen. Zo kan er hopelijk nog voor de zomer in de gemeenteraad gesproken worden over maatregelen die genomen moeten worden om de overlast door vuurwerk een halt toe te roepen.

Gerelateerd nieuws

Alternatieven voor kunststof korrels sportvelden

Onlangs bleek dat er jaarlijks één miljoen kilo plastic korrels in het milieu verdwijnen door het gebruik van kunstgras. Via ...

Lees verder

Amsterdam stemt in met Ja-Ja stickers

Het bezorgen van ongevraagde reclame behoort in Amsterdam vanaf volgend jaar tot de verleden tijd. Een voorstel van de Partij...

Lees verder