Alter­na­tieven voor kunststof korrels sport­velden


12 april 2016

Onlangs bleek dat er jaarlijks één miljoen kilo plastic korrels in het milieu verdwijnen door het gebruik van kunstgras. Via kleding en schoenen komen deze in de omgeving terecht en leveren zo mogelijk een significante bijdrage aan de plastic soep. De Partij voor de Dieren vindt zowel buitensporten als het milieu erg belangrijk en heeft daarom vragen aan het college gesteld over het gebruik van kunststof korrels op Amsterdamse sportvelden en mogelijke milieuvriendelijke alternatieven.

In plaats van kunststof kunnen bijvoorbeeld kurkdeeltjes gebruikt worden of een geweven kunststof grasveld waarin geen extra korrels nodig zijn. Sportclubs kunnen ook verharding rondom de velden aanbrengen, dit regelmatig schoonvegen en het veegzand bij het restafval gooien, of de drainage van het veld scheiden van de afwatering van de rest van het terrein. De Partij voor de Dieren heeft het college dan ook gevraagd naar een inventarisatie van maatregelen die clubs op dit moment al nemen, en hoe effectief die zijn.

Uit de antwoorden van het college op de schriftelijke vragen inzake plastic soep in grachten van de Partij voor de Dieren op 27 november 2015 blijkt dat het college de ernst van de plastic soep inziet maar niet veel mogelijkheden ziet om dit op gemeentelijk niveau aan te pakken. Wat de Partij voor de Dieren betreft zou het aanpakken van de verspreiding van plastic via kunstgras een goede kans zijn om de microplasticproblematiek ook op lokaal niveau te verminderen.

Lees de schriftelijke vragen hier.
Lees hier de eerdere vragen over de grote hoeveelheden (micro)plastic in de Amsterdamse grachten.

Gerelateerd nieuws

Geslaagde filmvertoning Amsterdam Wildlife

Op donderdagavond 7 april verzamelden zich zo’n 120 Partij voor de Dierenleden in de Stopera voor een filmvertoning van Amste...

Lees verder

Verzet tegen vuurwerk groeit: Amsterdamse erfgoedorganisaties voor vuurwerkverbod binnenstad

Op Parool.nl is te lezen dat het Amsterdams Erfgoed Overleg, bestaand uit zeven losse organisaties, pleit voor een vuurwerkve...

Lees verder