Verslag van Gemeen­tedag met vragen­lijst en antwoorden


19 oktober 2010

Zaterdag 9 oktober vulde het Amsterdamse Stadhuis aan de Amstel zich met vrolijke Amsterdammers. Voor de achttiende keer werd er een speciale dag georganiseerd voor de inwoners van de stad met een leeftijd van minstens 55 jaar. De opkomst was ook dit jaar weer groot en het was flink druk in het gebouw, waar van alles te beleven viel. Er klonk muziek, er waren straatacts en het stond vol met informatietafels. Op deze informatiemarkt stonden meer dan 100 Amsterdamse instellingen en organisaties.

Natuurlijk was ook de Partij voor de Dieren aanwezig met, naar eigen mening, de mooiste stand van allemaal. Er is veel moeite gedaan de bezoekers op een zo aangenaam mogelijke manier kennis te laten maken met het gedachtegoed van de PvdD. Er was een huiselijke hoek ingericht waar het publiek dankbaar gebruik maakte van het zitmeubilair. Bezoekers van de stand hebben zich de frisse biologische vruchtensappen goed doen smaken, terwijl een kaart van Amsterdam liet zien waar de luchtkwaliteit in de stad behoorlijk ongezond is. Ook kon een quiz worden ingevuld waarmee men kans maakte op een mooie prijs: een diner voor twee personen in het vegetarisch restaurant Betty’s. De quiz stond vol moeilijke vragen waarmee de Partij voor de Dieren de bezoekers aan het denken wilde zetten over onderwerpen rond dierenwelzijn. Raadslid Johnas van Lammeren was de hele dag aanwezig om geïnteresseerde bezoekers te woord te staan.

Ondanks de mooie stand, de leuke en informatieve dingen die daar te beleven vielen en de fantastische vrijwilligers in prachtige dierenpakken, wijten we de grote belangstelling die de PvdD mocht genieten vooral aan de onweerstaanbare geur van bitterballen. Deze overheerlijke vegetarische variant van de bekende Nederlandse bal was gemaakt door de Vegetarische Slager, die onlangs in Den Haag zijn deuren opende. Het nieuws dat bij de Partij voor de Dieren de lekkerste bitterballen geserveerd werden ging als een lopend vuurtje door het stadhuis, en de hapjes kregen niets dan lof. Ieder was het erover eens dat vlees niet werd gemist, en nadat iedereen verzadigd was van informatie en lekkers sloten we deze dag tevreden af.

Aan het einde van dit verslag staan de vragen van de Quiz met het juiste antwoord.

Omdat er veel opmerkingen waren en men verbaasd was over het antwoord op vraag 10, zal er hier kort op ingegaan worden. Vraag 10 ging over het “nut” van melk drinken. De vraag was: “Als je per dag twee glazen melk drinkt of meer neemt de kans op een gebroken heup….”.

Het antwoord luidde: met 45% toe.

Melk is dus helemaal niet goed voor je! Een onderzoek van de Harvard Medical School en Nurses Health Magazine heeft aangetoond, dat bij het drinken van twee glazen melk per dag het gemiddelde aantal botbreuken met 45% toe neemt. Het onderzoek onderzocht ongeveer 75.000 vrouwen tussen de 34 en 59 jaar voor 2 jaar lang. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of geen melk dronken.

De oorzaak van dit schokkende nieuws is dat melk verzurend werkt. Melk heeft een pH-waarde van 4.5. Een neutrale pH-waarde is 7.5. Melk verzuurt het lichaam dus. Om de verzuring tegen te gaan, gebruikt het lichaam mineralen: De mineralen binden de zuren en voeren ze af. Calcium is één van de mineralen die hiervoor gebruikt worden, en die worden daarvoor uit onze eigen botten weggehaald!

Calcium in melk kan alleen door het lichaam opgenomen worden, als het lichaam ook magnesium, borium en vitamine D binnenkrijgt. Helaas zitten deze stoffen niet in de melk die we drinken. Deze stoffen zitten praktisch in niets van onze hedendaagse voeding.

Bijlage: Vragen en antwoorden op de quiz:

1) Nederland is een van de meest veedichte landen ter wereld. Hoeveel dieren worden jaarlijks in Nederland in de vee-industrie gehouden? antwoord: 500 miljoen dieren

2) Wie van onderstaande popsterren eet of at niet vegetarisch?antwoord: Jimi Hendrix


3) Ieder jaar produceert de Nederlandse veestapel 70 miljard kilo mest. Hoe diep zouden we in de stront staan, als dit wordt uitgestort over gemeente Amsterdam ?antwoord: halve meter

4) Konijnen kunnen 8-10 jaar oud worden. Hoe oud worden deze huisdieren in NL gemiddeld ?antwoord: 3 jaar

5) Voor productie van eieren worden legkippen gefokt. Alleen vrouwtjes zijn hiervoor nodig, daarom zijn haantjes overbodig. Hoeveel haantjes worden jaarlijks vergast of levend versnipperd?
antwoord: 30 miljoen

6) Hoeveel liter water is er gemiddeld nodig voor de productie van 1 kg rundvlees?antwoord: 15.000 liter

7) Hoeveel honden leven er in Amsterdam?antwoord: 26.000

8) In Nederland zijn wilde dieren in het circus nog steeds toegestaan. In hoeveel Europese landen geldt een regionaal of nationaal verbod?antwoord: 12 landen

9) Er is sprake van toenemende bijensterfte. Dit is bijzonder zorgwekkend omdat toenemende bijensterfte voedselproductie in gevaar brengt Hoeveel procent van onze voeding is afhankelijk van de bestuiving door bijen? antwoord:80%

10) Er is onderzoek gedaan naar het nut van melk drinken om botbreuken te voorkomen. Als je per dag twee glazen melk drinkt of meer neemt de kans op een gebroken heup: antwoord: met 45% toe.

Bronnen:

1: PvdD verkiezingsprogramma Tweede Kamer 2010, p. 6

2: Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bekende_vegetari%C3%ABrs

3: Brochure ‘Voer tot nadenken’ van de Vegetariërsbond, Milieudefensie en Varkens in Nood

4: PvdD verkiezingsprogramma gemeente 2010, p. 32

5: Versnipperde haantjes: www.waardelozehaantjes.nl

6: Brochure ‘Voer tot nadenken’ van de Vegetariërsbond, Milieudefensie en Varkens in Nood

7: Website Amsterdam

8: PvdD verkiezingsprogramma Tweede Kamer 2010, p. 43
& website: http://wildedierendetentuit.nl/regelgeving/internationale-wetgeving

9: www.bijenstichting.nl

10: Harvard Medical School en Nurses Health Magazine
Een ander onderzoek: “Calcium, vitamin D, milk consumption, and hip fractures: a prospective study among postmenopausal women” by Diane Feskanich, Walter C Willett, and Graham A Colditz in The American Journal of clinical nutrition Am J Clin Nutr 2003;77:504–11