Veel­be­lovend recy­cle­be­drijf Umincorp failliet verklaard


De Partij voor de Dieren zet in op lobby

24 januari 2024

Het bedrijf Umincorp maakt nieuwe plastics uit plastic dat door de Amsterdammer is weggegooid. Een mooi voorbeeld van een circulaire economie en hergebruik zonder waardeverlies. Helaas is het bedrijf officieel failliet verklaard. “Nieuw plastic wordt vrijwel ongehinderd gedumpt op de Europese markt,” zegt directeur Arjen Wittekoek in een persbericht. “Het duurzaam gebruik van onze grondstoffen wordt zo de nek omgedraaid.” Het faillissement van Umincorp vinden wij buitengewoon slecht nieuws, dus stelden wij mondelinge vragen.


Europese regelgeving gooit roet door het eten

De uitdaging voor Umincorp is nieuwe Europese regelgeving die het gebruik van gerecycled PET-plastic uit afvalscheidingsinstallaties in verpakkingsmateriaal dat direct in contact komt met voedsel verbiedt. Dit had geleid tot het stilleggen van de fabriek. Daarnaast wordt nieuw plastic goedkoper op de Europese markt gedumpt. Duurzaam gebruik van gerecyclede grondstoffen wordt door dit alles bemoeilijkt.

De Europese Unie en Nederland streven naar verplicht gebruik van meer gerecycled plastic in verpakkingsmateriaal vanaf 2027, maar voor Umincorp komt dit te laat. Dit alles onderstreept volgens de Partij voor de Dieren het belang van een spoedige nieuwe wetgeving.


Gemeente: grijp dit aan als lobbymoment!

Aan de wethouder stelde fractievoorzitter Anke Bakker mondelinge vragen over het faillissement. Met het oog op een eerdere aangenomen motie van Anke en raadslid Judith Krom vroeg Anke of het college dit faillissement als concrete casus mee kan nemen in de EU lobby-agenda. De motie: een oproep aan het college om een public-affairs strategie, inclusief lobbyplan, voor de Europese Unie op te stellen. Duurzame beleidsdoelen worden namelijk beter haalbaar met de juiste Europese regulering.

De wethouder onderschreef de noodzaak van de recycling van plastic, maar gaf aan dat het moeilijk is om als gemeente iets tegen dit faillissement te doen. Wel zei hij: "op het punt van de lobby zijn we het eens." Het lijkt het college kortom een goede casus om mee te nemen in de lobby-agenda.

Bron: Faillissement dreigt voor veelbelovend recyclebedrijf Umincorp dat ook Amsterdams afval sorteert: ‘Nieuw plastic gedumpt op Europese markt’, Het Parool

Gerelateerd nieuws

Amsterdam zet weer stappen in de plantaardige richting

Tijdens de laatste raadsvergadering van 2023 werd de Uitvoeringsagenda Voedselstrategie besproken. De centrale vraag van de v...

Lees verder

Wanneer wint compassie het van competitie in de paardensport?

Het jaarlijkse paardensportevenement Jumping Amsterdam is vandaag begonnen. De mondiale top op het gebied van dressuur- en sp...

Lees verder