Terras­ver­warming: stoken voor klimaat­ver­an­dering


22 maart 2012

Vandaag wordt in de gemeenteraad gesproken over het al dan niet toestaan van terrasverwarming. De gemeente Amsterdam probeerde het afgelopen jaar terrasverwarming te verbieden op basis van de APV. Na een uitspraak van de Raad van State dat een verbod op terrasverwarming op basis van de APV niet mogelijk is, heeft het college van Amsterdam besloten om het verbod op terrasverwarming op te heffen. Daarbij wil de gemeente ook nog eens het gebruik van terrassen het gehele jaar toestaan, dus ook in de winter.

Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren vindt dat het college hiermee een zeer onwenselijke richting is ingeslagen. “Terrasverwarmers verwarmen vooral de buitenlucht. Ongelooflijk dat we in tijden van een energiecrisis ervoor durven kiezen om zo om te gaan met eindige en kostbare grondstoffen. Je zet thuis toch ook niet in de winter de kachel aan en je ramen wijd open! Terrasverwarming is eigenlijk niets anders dan een decadente vorm van energieconsumptie en dit effect wordt nog verveelvoudigd doordat horecagelegenheden, als het college zijn zin krijgt, nu het gehele jaar terrassen mogen gebruiken.”

De gemeente Amsterdam lijkt naar eigen zeggen weinig meer te kunnen doen tegen terrasverwarming. Toch zijn er ook andere voorbeelden te noemen. Zo heeft de gemeente Zutphen al in 2008 terrasverwarming verboden en ligt er een aangenomen motie in het Europees Parlement om terrasverwarming te verbieden voor heel Europa. Daarom wil de Partij voor de Dieren dat het college nu komt met een andere oplossing voor het verbieden van terrasverwarming.

Van Lammeren meent dat het hebben van terrasverwarming nog meer consequenties heeft voor de stad. Het hebben van terrasverwarming in de stad kan volgens hem leiden tot precedentwerking. “Als burgers in de stad zien dat overal terrasverwarming staat, wordt het hebben van terrasverwarming op huisfeestjes of gewoon in de tuin een gewoonte. De gemeente moet een voorbeeld stellen voor de burger.” Om te voorkomen dat terrasverwarming toch toegestaan zal worden in Amsterdam, zal Van Lammeren tijdens de volgende raadsvergadering een motie indienen. Hij merkt op: “We zullen tijdens de volgende raadsvergadering zien hoe groen de andere partijen werkelijk zijn”.

[plugin news default "energie"]

[plugin vragen null "energie"]

[plugin moties null "energie"]

Gerelateerd nieuws

Amsterdam krijgt sneller schone rondvaart

De motoren van rondvaartboten op de Amsterdamse grachten zullen dankzij de Partij voor de Dieren en Red Amsterdam sneller wor...

Lees verder

Partij voor de Dieren organiseert verkiezing groenste en diervriendelijkste stadsdeel

Vandaag reikte de Partij voor de Dieren de awards voor het diervriendelijkste en het groenste stadsdeel 2011 uit. Stadsdeel N...

Lees verder