Ook dieren lijden onder zwerf­afval


18 juli 2024

Zwerfafval in de stad is een groot probleem. Het veroorzaakt niet alleen rommel en stankoverlast voor mensen, maar het heeft ook voor dieren zeer nadelige consequenties. Want enerzijds verwelkomen we met ons afval de rat, duif en meeuw aan een lopend buffet in de stad, en tegelijkertijd raken deze dieren ook verstrikt in draden, raken ze verminkt en worden ze ziek van oneetbaar afval. Enorm veel dierenleed gaat er dus schuil achter deze bergen afval. De Partij voor de Dieren zet zich dan ook langer in om de problematiek rondom zwerfafval aan te pakken, om leed voor mens én dier te voorkomen. Zo diende Judith Krom eerder al het initiatiefvoorstel "de vervuiler verantwoordelijk" in, en hebben meerdere moties van het raadslid al geleid tot concrete acties. Zoals bijvoorbeeld de motie om mobiele afvaldienst in het leven te roepen, die snel op meldingen van zwerfafval af kunnen.

Helaas hebben deze acties tot op heden nog niet geleid tot een veel schonere stad. De afvalbakken puilen nog steeds uit, veel mensen dumpen hun afval nog steeds op plekken die daar niet voor zijn, en ook worden vuilnisbakken overhoop gehaald in de zoektocht naar statiegeldblikjes. Wat de Partij voor de Dieren betreft een zeer zorgelijke situatie.

Omdat we in de stad kampen met een groot personeelstekort bij de afdeling afval en reiniging, gooide Judith Krom het met een motie bij de Agenda Dieren over een andere boeg. Amsterdam gaat een campagne ontwikkelen om de nadelige gevolgen van zwerfafval voor dieren kenbaar te maken. Zoals de duiven met stringfoot, waarbij door draden en haren de pootjes van duiven ontstoken raken en in het ergste geval afsterven. Kijk de volgende keer maar eens goed naar de pootjes van een rondscharrelende duif, waarschijnlijk is daar veel dierenleed aan af te zien.

En goed nieuws, deze motie werd breed gesteund. Er zal eerst worden onderzocht op welke manier zo'n campagne het beste ingezet kan worden om effectief te zijn. En vervolgens zal deze worden uitgewerkt om zo bij te dragen aan de kennis van de consequenties van zwerfaval. Zodat we Amsterdam gezamenlijk een stukje opgeruimder kunnen houden, voor mens én dier.


Gerelateerd nieuws

Het einde van de jacht komt eindelijk een stapje dichterbij!

Afschot is nooit de oplossing wat de Partij voor de Dieren betreft. De partij zet zich hier al ontzettend lang voor in en ook...

Lees verder

Agenda Dieren: nieuwe voorstellen voor diervriendelijker Amsterdam

In de Agenda Dieren staat wat Amsterdam gaat doen voor het dierenwelzijn in de stad: of het nou huisdieren, wilde dieren of d...

Lees verder