Stop met spuiten Roundup op Amster­damse sport­velden


26 oktober 2015

Er moet gestopt worden met het gebruik van het extreem giftige Roundup (glyfosaat) bij onkruidbestrijding op sportvelden, vindt de Partij voor de Dieren. Raadslid Johnas van Lammeren heeft hier vandaag vragen aan het college over gesteld. Roundup wordt in verband gebracht met kinderkanker, geboorteafwijkingen, hormoonverstoringen en aantastingen van het zenuwstelsel. Op dit moment wordt er in Amsterdam nog Roundup gebruikt bij enkele sportvelden in het Amsterdamse bos en in stadsdeel Nieuw-West.

De Partij voor de Dieren strijdt al jaren tegen het gebruik van Roundup. Hierdoor zijn de stadsdelen enkele jaren geleden al gestopt met het spuiten van Roundup op stoepen en kinderspeelplaatsen. Er wordt op dit moment nog steeds met Roundup gespoten bij sommige sportvelden, zoals in het Amsterdamse bos.

Raadslid Johnas van Lammeren: “De gemeente is al wel gestopt met het spuiten op kinderspeelplaatsen maar tot onze grote verbazing wordt er nog steeds Roundup op sportvelden gespoten. Zo worden kinderen tijdens het sporten alsnog blootgesteld aan deze kankerverwekkende onkruidverdelger. Hier moet zo snel mogelijk een eind aan komen. We strijden door totdat er geen druppel Roundup in Amsterdam gespoten wordt!”

Het gebruik van Roundup is gevaarlijk voor de leefomgeving en gezondheid van mens en dier. Het is zeer giftig en wordt in verband gebracht met kinderkanker, geboorteafwijkingen, hormoonverstoringen en aantastingen van het zenuwstelsel. Een totaalverbod op dit gif is hard nodig.

De Partij voor de Dieren Amsterdam maakt zich ook zorgen om het gebruik van Roundup door particulieren. Hoewel het vanaf 2016 verboden zal zijn op Roundup op tegeltuinen of stoepjes te spuiten is het middel nog steeds verkrijgbaar. De Partij voor de Dieren vraagt welke maatregelen het college neemt om dit te voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Luchtkwaliteit onverminderd schadelijk voor gezondheid Amsterdammers

De luchtkwaliteit in Amsterdam was in 2014 niet op orde. Dit wordt aangetoond in het rapport Luchtverontreiniging Amsterdam 2...

Lees verder

Amsterdam onderzoekt banden fossiele industrie

De Amsterdamse gemeenteraad wil weten welke financiële banden de gemeente heeft met de fossiele industrie. De raad heeft vana...

Lees verder