PvdD vraagt spoed­debat over de kap van monu­mentale bomen in de Rudolf Diesel­buurt in Oost.


De monu­mentale beschermde schiet­wilgen moeten blijven

24 oktober 2018

Ondanks de beschermde status van twee schietwilgen aan de Stephensonstraat in Oost is er plotseling toch een kapvergunning verleend om de bomen neer te halen vanwege geplande woningbouw. Volgens deskundigen van de Bomen Bescherming Amsterdam is de procedure onjuist verlopen en is de vergunning onterecht verleend. Daarom zullen zij komen inspreken bij het spoeddebat dat volgende week dinsdag 30 oktober plaatsvindt.

Partij voor de Dieren raadslid Anke Bakker vraagt zich af wat de beschermingstitel ‘monumentaal’ waard is als bomen zonder zorgvuldige procedure gekapt kunnen worden: “we hebben die bescherming niet voor niets en als elk bouwproject genoeg reden is om te kappen dan houden we straks geen boom meer over”. Er lijkt ook al jaren geen officiële adviescommissie te bestaan om dit soort gevallen te beoordelen, terwijl dit wel zou moeten.

Er is een bezwaarschrift ingediend, maar dit betekent nog niet dat de kap is tegengehouden. Met het spoeddebat hoopt de Partij voor de Dieren met de verantwoordelijke wethouder Ivens (Groen en Bouwen) tot een oplossing te komen waarbij de bomen niet verloren gaan. Ook voor de toekomst is het belangrijk dat er meer duidelijkheid komt over het beschermen van bomen.

Deze twee schietwilgen staan sinds 2006 op de lijst van monumentaal-beschermde bomen, omdat ze beeldbepalend zijn voor de buurt. Daarbij verkeren ze volgens de Amsterdamse bomenkaart van de gemeente in uitstekende conditie en vieren dit jaar hun 64e verjaardag. Het uiterlijk is niet het enige dat de bomen zo belangrijk maakt. Deze grote bomen dragen bij aan het zuiveren van de lucht, wat zeker zo vlakbij de vervuilde lucht van de Wibautstraat zeer waardevol is. Daarnaast zijn bomen belangrijk tegen hittestress in de stad, het vasthouden van water en zijn ze van belang voor het leven van allerlei soorten vogels en insecten.

Gerelateerd nieuws

PvdD Amsterdam stelt vragen over provinciale plannen om natuur niet meer verplicht op te nemen in bestemmingsplannen

De Partij voor de Dieren Amsterdam heeft zorgen over de voorgestelde ontwerpwijziging van de Provinciale Ruimtelijke Verorden...

Lees verder

Partij voor de Dieren stelt schriftelijke vragen over een vermoedelijk illegaal ingezaagde esdoorn.

Raadslid Anke Bakker heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een melding over een vermoedelijk illegaal ingeza...

Lees verder