PvdD stelt vragen over uitbroeden van kuikens Artis voor dierenvoer


12 april 2017

Onder het mom van educatie kunnen kinderen met Pasen in Artis bekijken hoe eieren in een broedmachine worden uitgebroed. Daarna worden de kuikens aan dieren gevoerd. Wat de Partij voor de Dieren betreft horen broedmachines voor korte kuikenlevens als attractie niet thuis in Amsterdam, daarom stelt raadslid Johnas van Lammeren schriftelijke vragen.

De Partij voor de Dieren vindt het onwenselijk dat Artis, die gesubsidieerd wordt met geld van de gemeente Amsterdam, via broedmachines kuikentjes voor korte tijd ter wereld laat komen. Het uitbroeden van de kuikens vindt de hele zomer en lente plaats. Jaarlijks worden al vele miljoenen haantjes die in de industrie niet meer nodig zijn gedood. De werkwijze van Artis zorgt dus alleen maar voor het onnodig doden van extra kuikens.

Raadslid Johnas van Lammeren stelt daarom schriftelijke vragen over het paasattractie. Van Lammeren: “Het is een slecht voorbeeld voor kinderen: alsof het normaal is dieren via een broedmachine ter wereld te laten komen en die na een paar dagen weer dood te maken. We zijn benieuwd hoe het college dit beoordeelt op het gebied van dierenwelzijn.”

De Partij voor de Dieren vraagt daarnaast of er kinderboerderijen en basisscholen in Amsterdam ook eieren laten uitbroeden en wat er met deze kuikens gebeurt. De vragen zijn hier te lezen.