Partij voor de Dieren zwaar ontstemd over uitstel vuur­werk­verbod in Amsterdam


8 september 2020

‘De burgemeester schuift het uitvoeren van het vuurwerkverbod af op corona om het gebrek aan handhaving te maskeren. Het heeft duidelijk niet haar prioriteit,’ zo reageert Johnas van Lammeren op de beslissing van de burgemeester om het vuurwerkverbod weer uit te stellen. Burgemeester Halsema negeert de duidelijke wens van een overgrote meerderheid van Amsterdammers én de gemeenteraad voor een jaarwisseling zonder de extreme overlast van consumentenvuurwerk.

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: “Het vuurwerkverbod wordt consequent vooruit geschoven. Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft al drie jaar de tijd gehad om het vuurwerk in Amsterdam flink te beperken. Wat er eigenlijk aan de hand is, is dat burgemeester de handhaving in de stad niet op orde heeft.”

De Partij voor de Dieren dringt al jaren aan op het verminderen van consumentenvuurwerk in Amsterdam. Al in 2017 kreeg de Partij voor de Dieren met een initiatiefvoorstel de handen op elkaar voor het inperken van particulier vuurwerk. De instelling van vuurwerkvrijzones en vooral het gebrek aan handhaving daarop hadden niet het gewenste effect. In februari 2020 werd een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen voor een totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk.

Amsterdam verandert in een rampgebied met oudjaar
Elk jaar leidt Amsterdam grote financiële schade door het vuurwerk. Mensen gooien vuurwerk naar elkaar en naar hulpverleners, er zijn talloze branden en de EHBO’s van ziekenhuizen zijn overvol. Het afsteken van vuurwerk leidt tot angst en stress bij kinderen, ouderen, wilde dieren en huisdieren. Bij de jaarwisseling wordt fors meer luchtverontreiniging en dit heeft gevolgen voor mensen met aandoeningen aan de long- en luchtwegen. Politieke partijen, artsen, verzekeraars en dierenbeschermers bepleiten daarom een vuurwerkverbod. Naast alle gezondheids- en milieuschade is de financiële schade in Amsterdam meer dan een half miljoen.