Partij voor de Dieren Amsterdam wil bont tijdens fashi­onweek weren


20 april 2012

"Vandaag hebben we het over het verdelingsvoorstel evenementenfonds 2012. De Partij voor de Dieren vindt dat we tijdens evenementen afstand moeten nemen van bont. U vraagt zich af wat bont met een verdelingsvoorstel heeft te maken, maar daar komt ik later op terug. Eerst even over bont.

Bont is niet meer van deze tijd. Ik hoop dat u de bio-industrie veroordeelt, maar de misstanden daar verbleken bij de bontindustrie. Ik zal u even meenemen naar de wereld van de bontindustrie.

U kent ongetwijfeld de zeehondenjacht, maar ik kan u verzekeren dat dit pas het topje van de berg is. Zeehonden leven namelijk nog in de vrije natuur en komen 'alleen' gruwelijk tot hun einde door te worden doodgeknuppeld.

Maar als we het over vossen, wasbeerhonden, katten, nertsen of andere dieren in de bontindustrie hebben, zijn de omstandigheden eigenlijk niet te beschrijven. Laat staan om het even samen te vatten. Toch zal ik u een aantal punten noemen.

- Zo worden dieren in extra koude omstandigheden buiten gehouden, want daar groeit het bont sneller van.

- Zo worden dieren, die niet in kooien gehouden kunnen worden en alleen in het wild kunnen leven, gevangen in klemmen waarin ze vaak dagen vastzitten.

- Zo worden dieren vermoord op zeer dieronvriendelijke wijze zolang hun bont maar heel blijft.

- Dieren worden vergast in tonnen door middel van koolstofmonoxide wat een erg pijnlijke en langzame verstikkende dood betekent. Daarbij is het een niet onbekend verschijnsel dat deze dieren tijdens het villen bijkomen. Door de haast van het productieproces zijn veel dieren namelijk nog niet echt dood.

- Dieren worden anaal geëlektrocuteerd. Dit gaat ook vaak fout, waardoor levend villen wederom het gevolg is.

- Dieren worden in draadkooien gehouden en krijgen soms de overblijfselen van hun gevilde voorgangers te eten. Moet u zich voorstellen. We dwingen dieren gewoon tot kannibalisme.

Gebeuren deze verschikkelijke handelingen in Nederland? Ja ook, want Nederland is het derde grootste land in de wereld op het gebied van nertsenfokkerijen en daar zijn sommigen van ons nog trots op ook! In onze nerstenfokkerijen worden jaarlijks 5 miljoen nertsen gedood. Eerst zitten de nertsen zeven maanden in een kleine draadkooi, waar ze niet kunnen rennen of zwemmen. En zoals u waarschijnlijk niet weet, zijn nertsen dieren die bij water willen wonen en die veel bewegingsruimte nodig hebben. Helaas voor de nertsen, fokken wij ze op in draadkooien. Na de zeven maanden, worden ze in een vergasbox geduwd en worden ze door middel van koolstofmonoxide vergast, waarna we ze villen.

Waarom vertel ik u dit allemaal? Eigenlijk is dit heel simpel. Amsterdam wil namelijk €100.000 euro gaan toekennen aan de fashionweek downtown. En wat heeft bont te maken met deze fashionweek? U voelt het misschien al aankomen. Maar tegenwoordig is bont weer een opkomend fenomeen in fashion. Ook al maken dierenorgansiaties zich al jaren sterk tegen bont in fashion - bont is weer terug van weg geweest.

Derhalve wil ik ervoor pleiten dat deze €100.000 voor de fashionweek alleen word toegekend als in dit evenement geen bont word getoond.
De Partij voor de Dieren wil niet dat gemeenschapsgeld wordt gebruikt voor het stimuleren van dierenleed. Dat is onetisch en past echt niet meer bij deze tijd."

(Dit was een bijdrage van de heer Van Lammeren tijdens de EZP-commissie van 19 april 2012 waar dierenwelzijn wordt besproken.)

[plugin news default "bont"]

[plugin vragen null "bont"]

[plugin moties null "bont"]

Gerelateerd nieuws

Bouwen in groen veel moeilijker door initiatief Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren heeft vandaag een voorstel ingediend dat het groen in en om de stad veel beter beschermt. De partij ...

Lees verder

Overlast door ratten aanpakken bij de bron

In de Kolenkitbuurt is sprake van een rattenplaag, zo meldden het Parool en At5 met meerdere berichten. De ratten zouden er z...

Lees verder