Ophel­dering gevraagd over mili­eu­ver­vui­lende data­centers en ondui­de­lijke finan­ciële belangen


7 juli 2022

De Partij voor de Dieren Amsterdam wil duidelijkheid over de financiële belangen die spelen bij het datacenterbeleid van de gemeente Amsterdam.

De Partij voor de Dieren-fractie is al jaren bezig de onderste steen boven te krijgen over de beweegredenen van het college om de groei van datacenters toe te staan. De Partij voor de Dieren ziet namelijk vooral nadelen aan het toestaan van de energievretende, waterslurpende grootgrondgebruikers in de stad. Ondertussen leest het vestigingsbeleid voor datacenters van de gemeente als een reclamefolder voor deze datagiganten. Onduidelijk blijft hoe de Amsterdammers en de leefomgeving hier beter van worden.

In antwoord op eerdere schriftelijke vragen van de fractie liet het toenmalige college doorschemeren dat er mogelijk financiële belangen in het spel waren. De Partij voor de Dieren stelt daarom opnieuw vragen om duidelijk te krijgen wat deze financiële belangen precies zijn en hoe ze opwegen tegen de elektriciteits-, water- en grondproblemen die de datacenters veroorzaken. Wordt de stad te grabbel gegooid voor een paar kwartjes, of gaat het hier om grote bedragen? Hoe groot is de water- en elektriciteitsbelasting van deze grootverbruikers, en wanneer zullen er tekorten ontstaan als we dit beleid nog langer doorzetten? Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa stelt deze problemen nogmaals aan de kaak en wil inzicht in de cijfers en harde feiten.

Lees de schriftelijke vragen inzake (drink)waterproblematiek datacenters hier.

Lees de schriftelijke vragen inzake elektriciteits- en grondgebruik datacenters hier.

Gerelateerd nieuws

Johnas van Lammeren kandidaat-wethouder voor Amersfoort

Na twaalf jaar raadslidmaatschap in de gemeenteraad van Amsterdam wordt Johnas van Lammeren voorgedragen als wethouder voor h...

Lees verder

Judith Krom geïnstalleerd als nieuw raadslid

Judith Krom is vandaag geïnstalleerd als raadslid voor Partij voor de Dieren Amsterdam! Ze wordt o.a. woordvoerder dierenwelz...

Lees verder