Op pad met Partij voor de Dieren Amsterdam


11 oktober 2010

Afgelopen maand was er, zoals elke maand, genoeg te doen voor de Hoofdstad van Nederland. We zijn o.a. op werkbezoek geweest bij Schiphol, het Ontwikkelingsbedrijf van Amsterdam (OGA), de Dierenbescherming afdeling Amsterdam en Paardenopvang Osdorp. Daarnaast heeft Johnas van Lammeren voor Marianne Thieme waargenomen bij de opening van de tentoonstelling “Beestachtige Beelden” van Sylvia Weve, in de Openbare Bibliotheek (OBA).

Het werkbezoek aan de paardenopvang in Osdorp was indrukwekkend. Als medewerker van de Partij voor de Dieren kom je vaak in contact met mensen die gepassioneerd hun leven aan dieren wijden. Maar het blijft toch elke keer bijzonder. De toekomst van deze unieke opvang voor paarden is in gevaar door veranderingen van bestemmingsplannen. De Paardenopvang moet waarschijnlijk verhuizen. Alleen beschikt de instelling niet over de financiële middelen om de verhuizing en verbouwing van het nieuwe terrein te bekostigen. We gaan kijken hoe we deze bijzondere paardenopvang kunnen ondersteunen.

Naast het doen van werkbezoeken hebben we ons in de commissies en raadsvergaderingen gebogen over projecten zoals de bouw van een crematorium in de Hoofdgroenstructuur op de Noorderbegraafplaats. Helaas is bij de afgelopen raadsvergadering van 29 september met een krappe meerderheid (22 tegen 19) voor de bouw van het crematorium gestemd. Andere projecten, zoals de voorgenomen bouw van een Landal Greenpark in het Fort Benoorden Spaarndam, waarvan we eerder melding deden in een nieuwsbericht, zullen nog vervolg krijgen.

In de raadsvergadering van 29 september kwam uitgebreid het kraakverbod, dat afgelopen 1 oktober is ingegaan, aan bod. Er waren verschillende moties ingediend, waarvan er maar een het heeft gehaald. De Partij voor de Dieren, heeft deze motie van GroenLinks en de PvdA gesteund, met als resultaat dat Amsterdam niet zal ontruimen voor leegstand.

Verder heeft Johnas van Lammeren afgelopen week zijn reactie gegeven op de Gemeente Begroting. Hierin pleit hij voor de onmiddellijke invoering van een “Meat free monday” en een “Fish free Friday”. Johnas van Lammeren: “Geef blijk dat u de CO2 doelstelling nu echt wilt halen, en introduceer nog deze maand de Meatfree Monday en Fishree Friday. Ja, daar is moed voor nodig, maar meer moed zal nodig zijn als u als u over 20 jaar zal moeten toegeven dat u wist dat het niet goed ging met de CO2 uitstoot, en dat u er stond en dat u er naar keek. Laat staan dat u zich iets heeft aangetrokken van het dierenleed op uw bord.”

Inderdaad het produceren van vlees zorgt naast het dierenleed voor milieu problemen, zoals water-, bodem- en luchtverontreiniging. Ook zorgt het voor de vernietiging van het regenwoud, wat weer leidt tot klimaatverandering. Daarnaast heeft het produceren van vlees ook invloed op de wereldvoedselcrisis. Wist u dat 18% van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd, meer dat alle transport samen, wordt veroorzaakt door het produceren van vlees? Het is het juist gezond om een dagje vlees te laten staan. Dat het laten staan van vlees ook lekker kan zijn, hebben we zaterdag 9 oktober laten zien in de stand van de PvdD bij de 18e Gemeentedag.
in de Foyer van het stadshuis. Hier heeft de 55+ bevolking van Amsterdam in grote getale kennis gemaakt met de Partij voor de Dieren en de smakelijke vegetarische bitterballen en kroketten van de Vegetarische slager. Het heeft ze gesmaakt!

[plugin news default "dieren"]

Gerelateerd nieuws

Geld tekort? Offer maar weer een stukje natuur op!

De afgelopen tijd zijn in de Bouw Woning en Klimaat (BWK) Commissie twee stukken besproken, die een sterke overeenkomst verto...

Lees verder

Reactie op Begroting, tijdens Staat van de Stad

Woensdag 6 oktober vond op het stadhuis de Amsterdamse versie van Prinsjesdag plaats: “de Staat van de Stad”. Het college van...

Lees verder