‘Nee, burgemeester: Amsterdam wil mínder festivals’
Hoe moet Amsterdam omgaan met het beperkte groen in de stad? Wat Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) betreft, houdt het ‘festivalcollege’ meer rekening met inwoners.
Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren had een droom: iedere Amsterdammer moest binnen tien minuten in het groen zijn. Tegenwoordig komt het groen in de stad steeds meer in het gedrang. Het aantal vierkante meters groen is sinds 2017 gedaald. Bewoners in het Centrum (2,66 m2) en West (8,34 m2) hebben het laagst aantal vierkante meter per inwoner.
“Rotterdam heeft bijna 200.000 minder inwoners, maar wel 100 vierkante kilometer meer oppervlakte, terwijl ons oppervlakte voor een kwart uit water bestaat. Wij hebben een onwaarschijnlijk tekort aan openbare ruimte,” stelde ook burgemeester Femke Halsema vast.
In deze coronatijd waarderen we onze stadsparken extra. Amsterdammers wandelen, sporten en picknicken er, maar ook merken we dat het druk kan zijn in het groen. Bij mooi weer puilen de parken uit. Onlangs ontaardde dat in een groot feest in het Vondelpark. “Het park is geen festivalterrein,” zei Halsema na afloop. Het Vondelpark zou de volgende dag wel weer opengaan, want ‘sluiting is een uiterst middel bij schaarse openbare ruimte’.
Dat tot grote verbazing van de Partij voor de Dieren, want een week eerder zei de burgemeester dat het park dé perfecte plek is voor festivals. Het is namelijk dezelfde burgemeester die het spaarzame groen tegen bodemprijzen aan grote commerciële festivals verhuurt. Voor een festival van twee dagen sluit ze het Westerpark met hekken tien dagen af.
Eberhard van der Laan
Deze week spreekt de gemeenteraad over het evenementenbeleid waarin de burgemeester in plaats van minder juist meer evenementen en meer evenementenlocaties aankondigt. Eerder erkende haar voorganger Eberhard van der Laan (PvdA) de keerzijde van de groeiende hoeveelheid festivals. Hij initieerde het evenementenbeleid met de woorden: “De stad is een bad dat overstroomt. De kraan moet op bepaalde plaatsen en tijden worden dichtgedraaid. Dit vereist een andere kijk op evenementen in de publieke ruimte.” Tijdelijk burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) loodste er haaks daarop veel meer evenementen en decibellen door.
De overlast van evenementen nam daardoor verder toe: in 2019 waren er 62 procent meer overlastmeldingen en in sommige stadsdelen 151 procent. Meer dan de helft van de Amsterdammers wil dan ook dat het aantal festivals afneemt, zo bleek uit onderzoek van OIS. Slechts een kleine zes procent wil dat er meer festivals komen. Toch komt burgemeester Halsema juist die kleine groep festivalgangers tegemoet.
Meer balans was het doel van het nieuwe evenementenbeleid, maar de balans is bij onze festivalburgemeester ver te zoeken. Alle zienswijzen van bewoners en adviezen van stadsdeelcommissies heeft ze terzijde geschoven. Waarom herstelt de burgemeester de balans niet en handelt ze tegen de wens van de Amsterdammers in? Blijkbaar neemt ze haar inwoners niet serieus.
In Amsterdam is een overschot aan ‘evenementenlocaties’ en er is schaarste aan groen. Kennelijk hebben we een pandemie nodig om een park weer als park te mogen gebruiken. Door de afwezigheid van festivals floreert de biodiversiteit. Zo waren er deze zomer schuwe ransuilen waarneembaar op een plek waar de uilen normaal de boom uittrillen door bastonen. De coronacrisis heeft mensen doen inzien dat rust, groen en een leefbare openbare ruimte essentieel zijn in een drukke stad. Helaas ontbreekt dit inzicht bij onze burgemeester.
In deze klimaat- en biodiversiteitscrisis blijft het festivalcollege van GroenLinks, D66, PvdA en SP inzetten op meer festivals in parken ten koste van groen en biodiversiteit en rust voor de inwoners. In de steeds hetere zomers hebben we parken nodig om verkoeling te zoeken, maar juist dan is het park verhuurd. In het Noorderpark gaat het college zestig bomen kappen voor een evenemententerrein. ‘Investeren in groen’ heet dat. Festivals in Het Twiske brengen jongeren naar natuurgebieden, volgens de wethouder.
In de papierbak
Democratisering houdt blijkbaar in dat adviezen van bewoners en stadsdelen linea recta in de papierbak verdwijnen. Ook kritische rapporten over het evenementenbeleid – nota bene in opdracht van de gemeente zelf – belanden in een bureaulade. Al die duidelijke rapporten ten spijt antwoordt de burgemeester aan bewoners dat ze daarmee niets doet. In het Amsterdam van 2021 moet je kennelijk binnen 10 minuten bij een festival kunnen zijn.
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Groot draagvlak in Amsterdamse gemeenteraad voor inzet op proefdiervrije innovatie
Op initiatief van de Partij voor de Dieren dienen vandaag tien politieke partijen samen een motie in om als gemeente de ontwi...
Lees verderDoe je mee aan de Vegan Walk, de Amsterdamse Dierenbingo of zwerfvuilactie?
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseert de Partij voor de Dieren tal van activiteiten in Amsterdam, zoals cul...
Lees verder