Maak einde aan leed koets­paarden


8 juni 2016

Het is geen onbekend beeld in Amsterdam: paarden die hartje zomer in de volle zon zware karren vol toeristen door de stad heen loodsen. In tegenstelling tot andere steden gelden er geen welzijnseisen voor deze hardwerkende viervoeters. Hierdoor hoeft er zelfs bij een gevoelstemperatuur van maar liefst 55 graden niet gestopt te worden met de zware inspanningen die de paarden moeten verrichten. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt worden deze paarden nu ook in Amsterdam beter beschermd.

Welzijnseisen
De partij dient vandaag een initiatiefvoorstel in, waarin wordt gevraagd om richtlijnen op te stellen over onder andere rusttijden, minimum- en maximumtemperaturen en het gewicht van de kar. Raadslid Johnas van Lammeren: “We ontvangen regelmatig berichten van Amsterdammers die zich zorgen maken om paarden die in de volle zon een koets trekken of juist in de kou uitglijden op gladde bruggen. Wij delen de zorgen hierover en vinden dat het tijd is voor maatregelen.”

Oververhitte paarden
Uit onderzoek blijkt dat paarden tien keer zo snel oververhit raken als mensen, wat fatale gevolgen voor de dieren kan hebben. Op een warme dag kan de lichaamstemperatuur van een paard al na 17 minuten gematigde inspanning gevaarlijke hoogtes bereiken. Amerikaanse dierenartsen adviseren daarom al jaren om maximale temperaturen in te stellen voor werk van paarden. Veel buitenlandse steden hebben vanwege de risico’s en fatale incidenten extra regels of zelfs een geheel verbod voor paardenkoetsen.

Toenemende drukte
Door welzijnseisen op te stellen wil de Partij voor de Dieren ongelukken en paardenleed in het steeds drukker wordende Amsterdam voorkomen. “De stad wordt steeds drukker en de weersomstandigheden extremer,”, aldus Johnas van Lammeren. “Andere Europese steden hebben welzijnsrichtlijnen voor koetspaarden om ze te beschermen tegen te zwaar werk. Amsterdam kan hierin niet achterblijven.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Geen Groengelden naar asfalt bij Gaasperplas

Het aanleggen van wegen bij Gaasperplas wordt mogelijk gedaan met geld dat bedoeld is voor groen in de stad. Als het aan de A...

Lees verder

Multiculturele stadsboerderij blijkt illegale slagerij

Opnieuw staat El Rief, beter bekend als de ‘horrorboerderij’ van Amsterdam Nieuw-West, in de schijnwerpers. Vorig jaar kwam d...

Lees verder