Minder kerste­ve­ne­menten met dieren in Amsterdam


29 december 2011

Het inzetten van levende dieren bij kerstevenementen lijkt in Amsterdam zijn langste tijd te hebben gehad. In vergelijking met 2010 is het aantal vergunningaanvragen voor levende kerststallen dit jaar verder gedaald. De enige negatieve uitzondering is het kerstcircus in Carré, waar dit jaar een act met zestien leeuwen plaatsvindt. Dat is het resultaat van een rondgang langs de verschillende stadsdelen door de Amsterdamse werkgroep van de Partij voor de Dieren.

Dit jaar waren er alleen nog in de stadsdelen West en Oost kerststallen met levende dieren. De stadsdelen Noord en Nieuw-West, waar vorig jaar nog wel kerstevenementen met dieren plaatsvonden, hebben daar nu van afgezien.

Tirza Elias, voorzitter van de werkgroep Amsterdam, is tevreden met dit resultaat. “We zien dat de campagne van vorig jaar zijn vruchten afwerpt. Steeds meer stadsdelen zien in dat het gebruik van dieren voor menselijk vermaak niet meer van deze tijd is, en dat er andere manieren zijn om een kerstevenement te organiseren.”

De enige negatieve uitzondering is het kerstcircus in Carré met dit jaar een act met zestien leeuwen. Vorig jaar heeft een woordvoerder van Carré nog laten weten dat er geen wilde dieren meer in het circus zouden komen. De Amsterdamse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren heeft de sponsoren van Carré opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen en zal ook met het bestuur van Carré in overleg gaan. Vanavond zal fractievoorzitter Johnas van Lammeren in SBS shownieuws ingaan op de leeuwenact van Carré.

Amsterdamse gemeenteraad heeft in 2010 een motie aangenomen van de Partij voor de Dieren waarin de gemeente de stadsdelen opdraagt om de voorkeur te geven aan circussen zonder wilde dieren.

Nu vormt Koninklijk Theater Carré een uitzondering op de door de Amsterdamse gemeenteraad aangenomen motie met het voorkeursbeleid voor circussen zonder wilde dieren. Deze positie is te danken aan het historische argument dat Carré 123 jaar geleden is opgericht als circustheater, waarbij dieren deel uitmaakten van het programma. In zijn huidige vorm is Carré natuurlijk in de hoofdzaak een theater.

In de brief aan de sponsoren vraagt Johnas van Lammeren om het volgende op: "Wilde dieren horen niet thuis in een circus en al helemaal niet in een plaats als Theater Carré. Wij roepen u daarom dringend op om Carré aan te spreken op deze programmakeuze en vernemen graag uw reactie."

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Amsterdamse gemeenteraad neemt motie verplicht chippen van katten aan

Tijdens het vaststellen van de begroting 2012 heeft de gemeenteraad unaniem voor een motie van de Partij voor de Dieren geste...

Lees verder

Wilde dieren in het circus

Nadat de fractie van de Partij voor de Dieren Amsterdam een brief had gestuurd aan de sponsoren van het Koninklijk Theater Ca...

Lees verder