Gemeente in gesprek over koets­paarden en kamelen


14 juli 2017

Op aandringen van de Partij voor de Dieren gaat de wethouder dierenwelzijn van Amsterdam zich sterk maken voor betere regelgeving voor dieren in de stad. Dat zegde hij toe in de afgelopen commissievergadering waar duoraadslid Anke Bakker onder andere de koetspaarden die in de hitte moesten werken en een vrijgezellenfeest met een kameel op de agenda zette.

De afgelopen weken stonden zelfs op de heetste dagen koetspaarden op de Dam. Terwijl de GGD mensen aanraadde binnen te blijven stonden de paarden op de warmste momenten van de dag in de volle zon, waar de gevoelstemperatuur opliep tot boven de 40 graden, te wachten om een koets met toeristen door de stad te trekken. Na eerder aandringen van de Partij voor de Dieren is aangegeven dat de maximum werktemperatuur 30 graden is. Na inspectie van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en een dierenarts zijn aanbevelingen gedaan over het dierenwelzijn tijdens de hitte. De gemeente gaat deze aanbevelingen bespreken met de uitbaters van de koetsen.

Daarnaast was er enkele weken geleden een kameel op de Wallen bij een vrijgezellenfeestje. Net als de Partij voor de Dieren gaf ook de wethouder aan dat hij dit niet vindt kunnen. De gemeente stuurt daarom een brief naar dierverhuurbedrijven met de oproep om geen dieren te verhuren voor de Amsterdamse binnenstad, omdat dit strijdig is met het dierenwelzijn. Het is overigens niet de eerste keer dat er dieren ter vermaak of reclame in de stad worden ingezet: eerder was er al een kameel op het Leidseplein, rendieren op de Nieuwmarkt en een koe met pasgeboren kalf op de Amstelveenseweg. Na de zomer geeft de wethouder een overzicht van incidenten met dieren in de stad en welke acties structureel kunnen worden genomen.

Verder vroeg duoraadslid Anke Bakker naar de maatregelen bij de sloot aan de Stoombootweg, waar in 3 jaar al zeker 17 katten verdronken zijn. Binnenkort worden er uitklimeilandjes en een hek geplaatst met steun van de gemeente.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

PvdD: met spoed actie nodig voor betere luchtkwaliteit

De Partij voor de Dieren Amsterdam eist dat er met spoed maatregelen komen tegen de slechte luchtkwaliteit in Amsterdam. Uit ...

Lees verder

PvdD vraagt opheldering over voorvallen bij groenbeheer

Raadslid Johnas van Lammeren stelt vandaag schriftelijke vragen naar aanleiding van signalen over het groenonderhoud in Amste...

Lees verder