Gemeente Amsterdam brengt bio-bloe­men­teelt in plot­se­linge stroom­ver­snelling


9 november 2015

De biologische bloementeelt wordt in een stroomversnelling gebracht op initiatief van de Partij voor de Dieren. Voortaan zullen alleen nog bloemen van biologische teelt in de openbare ruimte geplaatst worden. Dit geeft een plotse impuls aan de biologische bollenteelt.

“Ik vind het een heel goed signaal dat de gemeente Amsterdam alleen nog biologische bloemen wil inkopen. Handel is altijd een kwestie van vraag en aanbod, dus meer bedrijven zullen biologisch kunnen gaan produceren,” vindt Loek Barendse van bloemenveiling FloraHolland.

“Op dit moment is slechts 0.1% van de bollenteelt biologisch, terwijl de gangbare bollenteelt één van de meest vervuilende takken van landbouw is,” aldus Johnas van Lammeren, raadslid van de Partij voor de Dieren. “Met het aannemen van dit voorstel zal Amsterdam de biologische sierteelt een enorme impuls geven, waarbij geen gif en kunstmest is gebruikt en zuinig met energie wordt omgegaan. Alleen al tijdens het Tulp Festival afgelopen voorjaar werden er 423.207 tulpen geplant, over het hele jaar zijn het meerdere miljoenen.”

Uit onderzoek blijkt dat veel bloemen grote hoeveelheden giftige bestrijdingsmiddelen bevatten, zelfs grote hoeveelheden van gifsoorten die al tientallen jaren verboden zijn. Dit gif speelt een grote rol in de afname van bijen, hommels en vlinders, terwijl deze bestuivers juist essentieel zijn voor de biodiversiteit en voedselproductie.

De overstap van de hoofdstad naar biologische bloembollen geeft het goede voorbeeld voor andere gemeenten. Het nieuwe bloemeninkoopbeleid is toonaangevend en verwacht wordt dat andere gemeenten snel zullen volgen. Dit was afgelopen jaar ook te zien toen het Amsterdams verbod op het oplaten van ballonnen bij evenementen door het hele land navolging heeft gekregen, zoals in Arnhem, Wageningen en Gouda. Wanneer na Amsterdam ook andere gemeenten zullen volgen met een inkoopbeleid voor biologische bloemen zal dit een omslag in de sierteelt betekenen en zullen de vraag en het aanbod van de biologische bollenteelt een snelle groei doormaken.

Gerelateerd nieuws

Begroting Amsterdam 2016

Vandaag wordt de Begroting 2016 vastgesteld. De Partij voor de Dieren maakt zich tijdens de behandeling van de begroting ster...

Lees verder

Amsterdam moet zich uitspreken voor 100km/u op A2

De gemeente Amsterdam moet zich uitspreken voor een maximumsnelheid van 100 km per uur op de A2. Een initiatiefvoorstel dat d...

Lees verder