Geen vervoer of afschot damherten


11 september 2015

De laatste weken is de discussie rondom de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) weer opgelaaid. Sommigen pleiten voor afschot van 2400 van de 3000 damherten, omdat deze schade aan de natuur zouden veroorzaken; andere politici hebben wel heel bijzondere ideeën, zoals het vervoeren van de herten naar een natuurgebied in Bulgarije of het uitzetten van roofdieren in de AWD.

De Partij voor de Dieren is geen voorstander van het verplaatsen van herten naar Bulgarije. Het vangen en vervoeren is zeer stressvol voor de herten, en kan blijvend letsel veroorzaken. Het is ook een kostbare zaak. Daarnaast wacht de herten in Bulgarije geen vredige toekomst, maar is het beoogde gebied een walhalla voor plezierjagers. Daarbij is het geen duurzame oplossing: een dergelijke operatie kan niet jaarlijks uitgevoerd worden. Bij het wegnemen van damherten wordt de populatie vanzelf weer aangevuld door nieuwgeborenen, aangezien de hoeveelheid voedsel en de draagkracht van het gebied de populatie bepaalt: het natuurlijk evenwicht.

Menselijk ingrijpen in de natuur leidt keer op keer tot een verstoring van de balans. Het uitzetten van grote predatoren, zoals wolven en lynxen, zal ook geen oplossing bieden. Wanneer deze dieren zich in de loop der jaren te buiten zijn gegaan aan de damhertenpopulatie en de populatie predatoren weer te groot wordt bevonden voor het gebied, zal er weer naar een oplossing gezocht moeten worden.

De Partij voor de Dieren is in principe tegen iedere vorm van populatiebeheer. De natuur reguleert zichzelf. Dat geldt ook voor de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De toename van damherten heeft uiteraard invloed op de soortensamenstelling in het gebied en is voor sommige soorten gunstig, en voor andere soorten ongunstig.De populatie damherten bewijst dat de draagkracht van het gebied voor damherten groter is dan de 600 die eerder berekend werd, en afschot zou de reproductie stimuleren zolang het voedselaanbod hetzelfde blijft. De Partij voor de Dieren is tegen het verstoren van dit natuurlijk evenwicht en is daarom tegen het afschot van damherten in de AWD.

Luister hier naar het interview dat raadslid Johnas van Lammeren gaf op Radio 1 over het vervoer van damherten.
Bekijk hier een verslag van het bezoek dat raadsleden aan de Amsterdamse Waterleidingduinen brachten, met een interview met duoraadslid Joyce van Heijningen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Geen ongezonde sponsors in strijd tegen Amsterdams overgewicht

Kinderen in Amsterdam zijn vaker te zwaar dan kinderen in de rest van Nederland. De Partij voor de Dieren vindt dat de gemeen...

Lees verder

Druk Leidseplein geen plek voor een kameel

Hordes clubbezoekers, groepjes dronken toeristen, hier en daar een opstootje en een kameel om mee op de foto te gaan: dit was...

Lees verder