Geen Amsterdams plastic de zee in


31 januari 2017

De Partij voor de Dieren wil dat Amsterdam plastic winningsplatforms in gaat zetten om plastic uit het water te filteren zodat het niet meer in de zee belandt. Raadslid Johnas van Lammeren dient hier vandaag een initiatiefvoorstel over in. In Rotterdam zorgen verschillende van dit soort platforms er al voor dat jaarlijks tienduizenden kilo’s plastic die in het water drijven uit het water gefilterd worden.

Plastic flessen, bekers, verpakkingen en tassen komen via de Amsterdamse wateren terecht in de Noordzee of het Markermeer. In het zeewater ontstaat er een gigantische soep van microplastics veroorzaakt door het afval, met negatieve gevolgen voor mens, dier en het leven in de zee. Met de maatregelen uit dit voorstel kan Amsterdam haar steentje bijdragen en tienduizenden kilo’s plastic uit het water halen voordat het in de zee stroomt.

Op aandringen van de Amsterdamse Partij voor de Dieren pakte gemeente Amsterdam eerder al plastic tassen, het oplaten van ballonnen en rubberen korrels op voetbalvelden aan. Ook tekende de gemeente in september 2016 het convenant ‘Schoner water in en rond Amsterdam’. De inzet van plastic winningsplatforms is in lijn met het Amsterdams beleid tegen plastic afval in het milieu en de Partij voor de Dieren zal zich er sterk voor maken dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

Lees het initiatiefvoorstel hier.

Een van de plastic winningsplatforms in Rotterdam.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil einde aan roofvogels en uilen op Amsterdamse braderie

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt komt er een einde aan het tentoonstellen van roofvogels op de Amsterdamse markten. ...

Lees verder

Amsterdam wil statiegeld op blikjes en flesjes

Amsterdam wil zwerfafval terugdringen met statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Dankzij een breed gedragen voorstel van de...

Lees verder