Amsterdam wil statiegeld op blikjes en flesjes


16 februari 2017

Amsterdam wil zwerfafval terugdringen met statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Dankzij een breed gedragen voorstel van de Partij voor de Dieren zal de hoofdstad de Rijksoverheid aanmoedigen om het huidige statiegeldsysteem uit te breiden. Alleen VVD en CDA stemden tegen.

Voor grote PET-flessen wordt nu al statiegeld gevraagd, deze zijn dan ook nauwelijks tussen zwerfafval te vinden. Kleine PET-flesjes en drankblikjes vormen wel een groot onderdeel van het zwerfafval. Het gevolg hiervan is enorme milieuvervuiling, met een gigantische plastic soep in de zee. In Duitsland en Denemarken geldt al statiegeld op kleine drankverpakkingen waardoor er minder zwerfafval is.

PvdD-raadslid Johnas van Lammeren vindt dat Den Haag ook in actie moet komen tegen de huidige wegwerpcultuur in Nederland: “Nederland moet van wegwerpmaatschappij naar een circulaire maatschappij gaan en daarmee voorkomen dat afval gaat rondzwerven. Afval is ook grondstof en de prikkel van statiegeld leidt tot meer recycling.”

Alleen al in Amsterdam belanden er dagelijks duizenden kilo’s troep in het milieu. Van Lammeren: “Het dumpen van je troep op straat kan niet de norm zijn. Er moet een einde komen aan de bergen afval in het milieu en statiegeld op kleine flesjes en blikjes is hiervoor een logische stap.”

Gerelateerd nieuws

Geen Amsterdams plastic de zee in

De Partij voor de Dieren wil dat Amsterdam plastic winningsplatforms in gaat zetten om plastic uit het water te filteren zoda...

Lees verder

Een eerlijk alternatief bij overstappen op eeuwigdurende erfpacht

De Amsterdamse fracties van de Partij voor de Dieren, CDA en de Partij van de Ouderen dienen vandaag een alternatief erfpacht...

Lees verder