Sloterplas: geen theater in het water


Behoud de parel van Nieuw-West

2 juli 2020

Wethouders Meliani en Van Doorninck (GroenLinks) willen de Sloterplas bebouwen: de nieuwe Meervaart moet in de Sloterplas komen. De Partij voor de Dieren is ontstemd over bebouwing van de Sloterplas en de gebrekkige participatie met de buurt. Ook zijn er zorgen over de financiën nu de gemeente financieel in zwaar weer zit.

De Partij voor de Dieren vindt het schandalig hoe het college dit prestigeproject – kennelijk moet er nog een wethouder een groots project op de naam schrijven - er nog even snel voor het politieke reces doorheen wil duwen met stoom en kokend water. Er is veel geld nodig: 4,8 miljoen om het bouwen in de Sloterplas verder uit te werken, straks nog 2,4 miljoen en tot slot meer dan 100 miljoen om het werkelijk te realiseren. Het college vergelijkt de nieuwe Meervaart met grote architectonische hoogstandjes in China en Zuid-Afrika. Een prestigeproject dat mogelijk nog luxueuzer zal worden dan de OBA Next.

Groene ambities vallen in het water
Het college moet de prioriteiten op een rijtje brengen. Toen dit college aantrad zou het een groene stempel op de stad drukken. In het coalitieakkoord stond: “We streven ernaar om de groene koploper van Nederland en Europa te worden. Maar voor de grote groenplannen van wethouder Ivens heeft de Partij voor de Dieren nog geen enkele euro voorbij zien komen. Tegelijkertijd wordt de stad volgebouwd met ruimtegebrek tot gevolg. Wat zien we gebeuren: eind vorig jaar deed dit college met de nota ‘Duurzaam Landschap’ al de voorzet om breed in de hoofdgroenstructuur sportgebouwen en parkeerplekken mogelijk te maken. De grote groene gebieden rondom de stad moesten “metropolitane landschapsparken” worden. Oftewel bebouwd en drukker met allerlei faciliteiten. En als er nog geen horeca was, dan moest er wel horeca bijkomen in de natuur.

Nu moet ook het water eraan geloven. De Sloterplas waar we zo zuinig op moeten zijn, juist vanwege de ruimte en de natuur, het water, wij zien het als de parel van Nieuw-West. In de stukken over de Meervaart staan plannen voor een giga-theater in het water, hotel, garage, horeca, festivals, buitenpodia met jaarronde programmering, waterpodium. En een witte-wijn-terras met uitzicht op het wate in de categorie ‘laagdrempelig. En voor echt laagdrempelige voorzieningen zoals de muziekschool is geen plek. Het college heeft de mond vol over Rainproof, maar nu hapt hetzelfde college een 88 meter groot gat uit het water, om elders weer een stuk land uitgraven om dat water te compenseren. Onzinnig gerommel aan de mooie Sloterplas.

In het advies van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit staan heel veel mitsen en maren, haken en ogen bij dit peperdure bouwproject. Toch presenteerde de wethouder een geheel andere – veel positievere samenvatting. Dat is misleiding. De commissie adviseert om het in samenhang te bekijken met de andere ontwikkelingen rondom Osdorpplein. Ook de Partij voor de Dieren is enthousiast over het versterken van de Meervaart, maar wij zijn niet overtuigd van de optie die nu op tafel ligt hierop aansluit.

De commissie adviseerde eerder al om de oever niet te zien als bouwlocatie, maar om die in samenhang met de andere groene randen van de plas te blijven zien. Bebouwing verderop wordt dan ook als ondergeschikt gezien aan het landschap. Wij vinden dat dit ook moet gelden voor het water. Een bakbeest midden in de plas is ongetwijfeld een aantasting van het landschap. Wij zijn overtuigd dat dat het onverstandig en onwenselijk is de Meervaart in de Sloterplas te bouwen. De Partij voor de Dieren ziet er dan ook niks in om nu miljoenen te steken in verder onderzoek naar deze locatie, gezien het er al vrij kansloos bijstaat.

Waarom blijft het college dit plan doordrukken nu blijkt dat er geen participatie was met bewoners over de locatie, de eigen partijleden in Nieuw West tegen zijn en terwijl juist dit college prat gaat op bewonersparticipatie?

Bekijk ook: Raad plaveit weg voor nieuwe Meervaart in Sloterplas: 'Grenzend aan beschamend'

Foto Sloterplas: Bram Willemse

Gerelateerd nieuws

Hoopvolle demonstratie in coronatijd

De gewelddadige dood van George Floyd door een politieagent in de VS leidde terecht tot grote demonstraties in vele wereldste...

Lees verder

Partij voor de Dieren stelt vragen over illegale feesten in de natuur

De Partij voor de Dieren wil dat er preventief geluidsapparatuur in beslag genomen kan worden bij illegale feesten. Er zijn d...

Lees verder