Hoopvolle demon­stratie in coro­natijd


10 juni 2020

De gewelddadige dood van George Floyd door een politieagent in de VS leidde terecht tot grote demonstraties in vele wereldsteden. Op 1 juni stond ook de Amsterdamse Dam vol demonstranten. De Partij voor de Dieren vindt deze opkomst een zeer hoopvol signaal. Tegelijkertijd waren er zorgen over de naleving van de coronamaatregelen door de burgemeester. Vandaag vergaderde de gemeenteraad van Amsterdam over het functioneren van de burgemeester.

Johnas van Lammeren: “Het stemt mij zeer hoopvol dat zoveel mensen uit alle gelederen van de samenleving opstaan tegen racisme. We staan op een keerpunt met zo’n massaal en breed gedeeld geluid. 1 juni op de Dam, vandaag in de Bijlmer: wat een geweldige opkomst! Tegelijkertijd waren er bij de demonstratie op de Dam zorgen over het naleven van de coronamaatregelen. Het recht op demonstratie is een groot goed: ook in coronatijd. De burgemeester stond onverwacht voor een dilemma en beschikte niet over de juiste informatie. Anders had zij uit het oogpunt van volksgezondheid vooraf en tijdens de demonstratie meer maatregelen kunnen treffen, zodat de deelnemers van de demonstratie zich 1,5 meter tot elkaar konden verhouden.”

Het urenlange debat in de gemeenteraad van Amsterdam over de demonstratie op de Dam en het functioneren van de burgemeester verdiende vandaag geen schoonheidsprijs. De Partij voor de Dieren vertrouwt op de goede intenties van burgemeester Halsema. Johnas van Lammeren: ‘We zien een complexe samenloop van omstandigheden en hebben begrip voor de gemaakte inschattingsfouten. Deze dagenlange hetze en urenlange inquisitie is onterecht. Uiteraard moeten we kijken naar welke leerpunten we hier kunnen opdoen. En laten we het vooral over het onderwerp van de demonstratie hebben: racisme is er in de VS, racisme is er in Nederland, racisme is er in Amsterdam. Aan alle vormen van racisme en discriminatie moet een einde komen. Alleen in gesprek met elkaar – en niet recht tegenover elkaar – zullen we daar komen.”

Foto: Karen Eliot