Damher­ten­kerkhof op de Dam


1 september 2013

Amsterdam, 1 september 2013 – Vanochtend veranderde de Dam in een Damhertenkerkhof. Honderden houten kruizen trokken de aandacht van veel voorbijgangers. Het bleek om een actie te gaan van de Partij voor de Dieren Amsterdam tegen het op handen zijnde afschot van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Vorige week maakte Gemeente Amsterdamse bekend dat het van plan is om damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen af te schieten.” Wij willen Amsterdammers laten weten dat het afschieten van de damherten onnodig is. En dat jagen de meest domme optie is” , aldus Johnas van Lammeren fractievoorzitter Partij voor de Dieren. Het college wil damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) laten afschieten vanwege de populatiegrootte, voedseltekort en schade aan de natuur.

De Partij voor de Dieren wijst erop dat de argumenten geen van alle steekhoudend zijn. Zo hebben de ecologen in dienst van gemeenste Amsterdam geconstateerd dat er geen voedselgebrek is. Daarnaast neemt de populatie niet toe, zoals het college beweert. De populatie lijkt zich juist de laatste jaren te stabiliseren.

Ook de schade aan de natuur is uit de lucht gegrepen. Het klopt dat er bomen worden aangevreten, echter hoe gek ook, is dit juist goed voor het behalen van de Natura 2000 doelstelling. Dit staat in het onderzoek dat in opdracht van de provincie is uitgevoerd.

De gemeente geeft aan dat zij damherten naar andere landen willen verhuizen. “Een compleet onzinnig plan” aldus van Lammeren, “Het jagen dan wel uitzetten zorgt er namelijk voor dat de damherten zich sneller gaan vermeerderen. Er is immers genoeg voedsel. Amsterdam doet dit alleen om niet al te negatief in het nieuws te komen. Dit jaar worden slechts 1 keer damherten uitgezet, maar wanneer je eenmaal begint aan jagen dan wel uitzetten, moet je daarmee door blijven gaan. Dat betekent dat volgend jaar (na de verkiezingen) de herten gewoon zullen worden doodgeschoten.”

Foto: Thomas Schlijper

[plugin news default "damherten"]

[plugin vragen gemeente "damherten"]

[plugin moties gemeente "damherten"]

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Rekening blijft liggen bij de particulier, ook in vaarnota 2.0

Vandaag werd de nieuwe Nota Varen van de gemeente Amsterdam toegelicht aan de raadsleden. Tijdens het bespreken over de vergu...

Lees verder

Raad stemt in november over gentechvrije zone

Vorige week sprak de raadscommissie Bouwen, Wonen en Klimaat (BWK) over het Partij voor de Dieren-voorstel Amsterdam Gentechv...

Lees verder