Raad stemt in november over gentech­vrije zone


2 september 2013

Vorige week sprak de raadscommissie Bouwen, Wonen en Klimaat (BWK) over het Partij voor de Dieren-voorstel Amsterdam Gentechvrij. Het voorstel kreeg van diverse partijen bijval maar alleen Red Amsterdam en GroenLinks zegden toe het voorstel te zullen steunen in de gemeenteraad.

De PvdA en SP zegden geen steun toe voor het voorstel, maar zeiden wel de nadelen van gentechteelt in te zien, en het nut van een gentechvrije zone. De partijen vonden de relevantie voor Amsterdam echter onduidelijk.

Een gentechvrije zone werkt in het voordeel van biologische tuinders en imkers doordat hun producten niet besmet kunnen worden met genetisch gemanipuleerd stuifmeel via de bij. Ook voorkomt een gentechvrije zone de teelt van gewassen die resistent gemaakt zijn tegen landbouwgif. De teelt van dit type gewassen heeft in het buitenland voor een zeer sterke toename van het gebruik van landbouwgif gezorgd, wat de waterkwaliteit en de gezondheid bedreigt.

De gemeenteraad zal in de raadsvergadering van 6 of 7 november stemmen over het voorstel dat beoogt om van Amsterdam een gentechvrije zone te maken. Als het voorstel wordt aangenomen, betekent dit dat Amsterdam de tweede gentechvrije stad van Nederland zou worden. Nijmegen ging Amsterdam vorig jaar al voor.

Op 12 en 30 oktober vinden in Amsterdam weer protesten plaats tegen de grootste producent van genetisch gemanipuleerde gewassen, Monsanto.

[plugin news default "gentech"]

[plugin vragen gemeente "gentech"]

[plugin moties gemeente "gentech"]

Gerelateerd nieuws

Damhertenkerkhof op de Dam

Amsterdam, 1 september 2013 – Vanochtend veranderde de Dam in een Damhertenkerkhof. Honderden houten kruizen trokken de aanda...

Lees verder

Actiezondag

Afgelopen zondag was de Partij voor de Dieren Amsterdam in actie voor dieren, milieu en natuur. Op de Dam voerde de Partij vo...

Lees verder