Daklozen beboet voor buiten­slapen: "onnac­cep­tabel"


PvdD komt in actie tegen deze boetes

26 september 2024

Dak- en thuislozen hebben het al zwaar genoeg. Dag in, dag uit zijn zij op zoek naar een veilige plek om de nacht door te brengen. Wanneer zij noodgedwongen op straat slapen, worden zij ook nog eens geconfronteerd met een boete. Tijdens het Kapstokoverleg, waar raadslid Judith Krom samen met andere raadsleden in gesprek ging met dak- en thuislozen, vertelde één van de aanwezigen dat de boete voor slapen op straat 160 euro per keer is. Dit bedrag is voor de meeste daklozen onbetaalbaar, waardoor ze verder in de schulden raken. De Partij voor de Dieren vindt deze situatie onaanvaardbaar en heeft daarom vragen gesteld aan de burgemeester en wethouders.

Kapstokoverleg: noodkreet van dak- en thuislozen
Afgelopen week was Judith Krom aanwezig bij het Kapstokoverleg, waar zij direct in gesprek ging met dak- en thuislozen. Hieruit bleek dat er nog steeds boetes worden uitgedeeld aan mensen die op straat slapen, zelfs wanneer ze geen overlast veroorzaken. “Dit is simpelweg onacceptabel,” aldus Judith. “Mensen die zich al in een kwetsbare positie bevinden, worden hierdoor nog verder in de problemen gebracht. Ze krijgen te maken met aanmaningen en in sommige gevallen zelfs met een rechtszaak.”

De Partij voor de Dieren pleit voor een structurele oplossing. Samen met Volt, SP, Lijst Ahmadi-Veldhuijzen, GroenLinks en PvdA heeft Krom vragen ingediend bij het stadsbestuur. Onze fracties willen duidelijkheid: hoeveel boetes worden er nog uitgedeeld? Hoe vaak gebeurt dit? En wat gaat het stadsbestuur doen om mensen te compenseren die onterecht beboet zijn?

You Can't Sleep Here: documentaire over de harde realiteit
Naast haar politieke inspanningen kwam Judith ook in contact met De Regenboog Groep, een organisatie die daklozen en mensen met verslavingsproblematiek, psychische klachten en armoede ondersteunt. Op uitnodiging van deze organisatie woonde zij de documentaire You Can't Sleep Here bij, waarin de levens van daklozen tijdens de nacht worden gevolgd. “De film geeft een schrijnend beeld van de kwetsbaarheid van mensen die ’s nachts noodgedwongen op straat slapen,” vertelt Judith. “En dan hebben we een gemeente die hen nog steeds beboet. Dit moet echt stoppen.”

Volgens de Partij voor de Dieren is het tijd voor echte oplossingen in plaats van het bestraffen van mensen in nood.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

ARTIS Masterplan 2030 – bezoekersbelang voorop, dierenwelzijn vergeten

Na maandenlang aandringen door de Partij voor de Dieren heeft ARTIS eindelijk het Masterplan 2030 gepubliceerd. Dit toekomstp...

Lees verder

Amsterdam geeft dieren een stem aan de beleidstafel!

Voor de Partij voor de Dieren is het kraakhelder: we delen deze stad met miljoenen dieren, en die dieren hebben het recht om ...

Lees verder