Succes: Vattenfall trekt stekker uit het plan voor de biomassacentrale Diemen
Biomassa verbranden is terug naar de steentijd
Op 16 oktober 2024 werd wereldkundig dat Vattenfall officieel de stekker trekt uit het plan om een biomassacentrale te bouwen in Diemen. De Partij voor de Dieren Amsterdam verzet zich al jaren samen met bewoners en organisaties tegen de centrale en is dan ook heel blij dat het niet doorgaat. Een biomassacentrale in Diemen zou een enorme aanslag zijn geweest op natuur, milieu en dier.
Al sinds 1970 staat er in Diemen een elektriciteitscentrale. Destijds was deze van het toenmalige Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland (PEN), maar inmiddels van Vattenfall. Na een aantal uitbreidingen is de centrale inmiddels in staat om 1.350.000 huishoudens in Amsterdam, Diemen en Almere van elektriciteit te voorzien en ook 400.000 huishoudens van warmte. Deze centrale runt echter zoals de meeste elektriciteitscentrales in Nederland op fossiele materialen, zoals aardgas. Om de Parijs doelstellingen te halen, moet er zo snel als mogelijk een andere oplossing gevonden worden om elektriciteit en warmte te produceren. In 2018 dacht Vattenfall de oplossing te hebben gevonden: biomassa.
Biomassa is een verzamelnaam voor materiaal van plantaardige of dierlijke herkomst, zoals hout, mais, mest, voedselresten of plantaardige olie. Bij het verbranden van biomassa komt energie en warmte vrij. Deze energie en warmte kan vervolgens gebruikt worden om woningen te verwarmen en van elektriciteit te voorzien. In 2018 presenteerde Vattenfall het plan om een biomassa centrale te bouwen op de locatie van de huidige energiecentrale. De bedoeling was dat daar jaarlijks maximaal 212 kiloton aan (rest)houtpellets zouden worden verbrand, om zo duurzame energie op te wekken. Echter hebben wetenschappers wereldwijd vanaf het begin ernstige twijfels geuit over biomassa.
“Biomassa verbranden is terug naar de steentijd”
Biomassa is in feite geen klimaatoplosssing maar een regelrechte ecologische ramp. Het verbranden ervan zorgt voor grootschalige ontbossing omdat er maar gering resthout aanwezig is, stoot (fijn)stoffen uit die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en of het leid tot CO2 reductie is maar zeer de vraag. Ook bij het verbranden van hout komt namelijk CO2 vrij. Dit zou dan weer gecompenseerd kunnen worden door bomen opnieuw te planten. Echter zijn er natuurlijk ook legio energiebronnen te bedenken waarbij er veel minder CO2 vrijkomt, zoals aquathermie, geothermie en zonnepanelen. De inzet op biomassa door de EU en Nederland is kortom een fout te noemen en heeft afgeleid van het ontwikkelen van echt duurzame energie en warmtebronnen.
Daarom heeft de Partij voor de Dieren al vanaf het begin landelijk, in de provincie Noord-Holland en in de gemeente Amsterdam zich verzet tegen de komst van de biomassacentrale. Mischa Meerburg, fractievertegenwoordiger van de Partij voor de Dieren Amsterdam: “Biomassa verbanden is een stap terug naar de steentijd. We zijn blij dat het plan niet doorgaat.”
Gerelateerd nieuws
De schurkenstreken en milieuvergrijpen van Schiphol
Luchthaven Schiphol moet krimpen en minder impact hebben op de omgeving en het klimaat. Gemeente Amsterdam neemt stelling in ...
Lees verder