Amster­damse Water­lei­ding­duinen: De kogel is nooit de oplossing


3 april 2023

De Amsterdamse Waterleidingduinen, een natuurgebied in bezit van de gemeente Amsterdam, is de laatste jaren een locatie van veel ophef. In 2016 is het terrein bestempeld als jachtterrein voor damherten. In de daaropvolgende 7 jaren zijn er vervolgens maar liefst 14.000 damherten doodgeschoten. Dat betekent gemiddeld meer dan 2000 gedode damherten per jaar. Wat een ongelofelijk wreed en onnodig dierenleed.

De uitleg van het college is dat het wél nodig is: de damherten eten té veel, waardoor de biodiversiteit geschaad wordt. Echter is dat niet het echte probleem dat speelt in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het echte probleem is dat de intensieve landbouw in Nederland zoveel ruimte inneemt dat alle overgebleven natuur versnipperd is en er geen natuurlijk populatie evenwicht kan ontstaan. De échte oplossing ligt in het creëren van meer natuur, verbinden van gebieden en weghalen van hekken. Moeten we dan in de tussentijd maar simpelweg accepteren dat er duizenden levende wezens worden afgeknald? Wat de Partij voor de Dieren absoluut niet. Wij vinden dat deze massamoord zo snel mogelijk moet stoppen en dat we werk moeten maken van het verbinden van natuurgebieden.

Hiertoe heeft de fractie twee moties ingediend. De eerste motie vraagt de Amsterdamse gemeenteraad om zich uit te spreken tegen het tot in de eeuwigheid afschieten van damherten in de Amsterdamse waterleidingduinen. Anke Bakker, één van onze raadsleden, heeft voor deze motie een hoofdelijke stemming aangevraagd. Bij een hoofdelijke stemming moeten alle raadsleden per persoon mondeling voor of tegen stemmen. Slechts 9 van de aanwezig 43 raadsleden stemden voor deze motie. Dat betekent dat 34 raadsleden, waaronder de raadsleden van coalitiepartijen D66, PvdA en GroenLinks, het acceptabel vinden dat de jacht op onschuldige dieren doorgang kan vinden tot in de eeuwigheid. De tweede motie riep op om een onderzoek in te stellen naar een toekomst van de Amsterdamse Waterleidingduinen waarin actief beheer van damherten geen rol speelt. Ook deze motie is verworpen.

Eind 2023 verschijnt er weer een rapport over het ‘beheer’ in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waarin duidelijk wordt gemaakt hoeveel damherten er in 2022 nu eigenlijk doodgeschoten zijn door de mens. Wij zullen er dan opnieuw voor zorgen dat deze vreselijke toestanden bespreekbaar worden gemaakt in de Amsterdamse gemeenteraad.

Bekijk via deze link een stuk van het vlammende betoog van Anke

Bekijk het artikel in het Parool

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Op de bres voor de Hoofdgroenstructuur

De Partij voor de Dieren heeft zich uitgebreid over het nieuwe beleidskader rondom de Hoofdgroenstructuur gebogen. Dankzij ...

Lees verder

Op naar een fossielvrije Amsterdamse Haven

“Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt” – zo luidden de wijze woorden van Johan Cruijff. Dit citaat geldt inmidd...

Lees verder