Amster­damse partijen lanceren plan lokale aanpak belas­ting­ont­wijking


25 april 2016

Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad neemt het initiatief om brievenbusfirma’s aan te pakken in Amsterdam. GroenLinks, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren dienen hier een voorstel toe in. In Amsterdam zijn meer dan 20.000 brievenbusfirma’s gevestigd, die gezamenlijk meer dan 4.000 miljard euro doorsluizen naar andere belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden.

Brievenbusfirma’s zijn lege hulzen van bedrijven die niets toevoegen aan de samenleving, maar in Amsterdam gevestigd zijn wegens het aantrekkelijke belastingklimaat van ons land. Dat klimaat maakt het mogelijk om winsten kunstmatig laag te houden en met zo min mogelijk heffingen door te sturen naar belastingparadijzen.

De partijen roepen het Amsterdams college op brievenbusfirma’s openbaar te maken via een register, de banden tussen de gemeente en de beheerders van brievenbusfirma’s te minimaliseren en bij het kabinet aan te dringen op meer controlecapaciteit bij de belastingdienst. Femke Roosma, GroenLinks, hoopt dat Amsterdam op deze manier kan bijdragen aan het terugdringen van belastingontwijking: “Het gaat hier over multinationals die, naast belastingen ontduiken, niks te zoeken hebben in de stad. Laten we het goede voorbeeld geven als Amsterdam en deze praktijk duidelijk afwijzen en terugdringen.”

PvdA-raadslid Carolien de Heer “Onze stad is mondiaal centrum van belastingontwijking en dat vinden wij zeer onwenselijk. We betalen allemaal een eerlijke hoeveelheid belasting en we willen dat bedrijven dat net zo goed doen.”

“Het wordt tijd om hard op te treden tegen bedrijven en hun fiscale sluiproutes. Amsterdam zit niet te wachten op dit soort parasieten”, aldus SP-raadslid Tiers Bakker. “Het ontwijken van belastingen door multinationals raakt vooral de allerarmsten en kwetsbaarsten in deze wereld, daar moeten we tegen optreden”, besluit Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren).

Bekijk het initiatiefvoorstel hier.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Dieren achter het raam

Terwijl het eigenlijk al bijna twee jaar niet meer mag, zien we nog steeds dat er dieren achter winkelramen worden neergezet....

Lees verder

Doorgang 1 mei viering Oosterpark onverantwoord

De Partij voor de Dieren Amsterdam vindt de beslissing om de 1 mei viering van FNV in het Oosterpark door te laten gaan onver...

Lees verder