Amster­damse lessen uit de corona­crisis


Op naar een groene en duurzame stad!

4 november 2020

Welke plannen zijn er in 2021 voor Amsterdam en voor welke plannen is er geld? Daar gaat het deze week over tijdens de algemene beschouwingen in de gemeenteraad. De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de gemeentefinanciën. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren ziet in corona een crisis, maar ook een omslagpunt om het anders te doen: beter, groener en duurzamer.

Corona ontwricht Amsterdam: mensen zijn ziek, maar de crisis speelt ook door op sociaal en economisch vlak. En het is helaas nog niets vergeleken met de crisissen die nog gaan komen: de klimaatcrisis en ecologische crisis. Is er dan niets positiefs te melden? Eigenlijk wel: we komen nu op voor de zwakkeren. De keuze voor een lockdown is gemaakt om mensen in de gezondheidszorg en de zwakkeren in de samenleving te beschermen. Kunnen we na een vaccin dan weer terug naar het oude normaal? Dat zal mogelijk niet gebeuren. De volgende zoönose en ook de klimaat- en ecologische crisis komen er helaas aan.

Twee planeten voor onze levensstandaard
De boodschap die wij hieruit moeten halen is dat we onze maatschappij anders moeten inrichten. Dat is een vervelende mededeling. Helemaal voor de gemiddelde Europeaan die wel twee planeten nodig heeft voor de eigen levensstandaard. Die planeten zijn er simpelweg niet. Dus als je sociaal bent met alle aardbewoners dan moeten wij het met minder doen. En dat leert deze crisis ons: dat het ook met minder kan. Zo zijn er ook positieve punten: de connectie met de buurt is sterker geworden. Je leert je buren beter kennen. En herontdekt je eigen land als vakantieland.

Van welvaart naar welzijn
Wij zijn opgegroeid dat we het altijd beter krijgen dan onze ouders, maar als we de rijkdom zo blijven verdelen gaan we het niet beter krijgen. Voor 5 euro naar Barcelona vliegen? Dat kan simpelweg niet meer. Het betekent dat we onze maatschappij veel meer op welzijn dan op welvaart moeten inrichten. En dat betekent ook dat wij in Amsterdam, als gemeentebestuur, moeten gaan kijken: wat levert de stad welzijn op?

Meer groen en openbare ruimte
Wat heeft de crisis ons nog meer geleerd? Dat we een tekort aan openbare ruimte hebben en een enorm gebrek aan groen. De parken waren deze zomer overvol, net als op het water. We kunnen geen stad inrichten waarin het college keer op keer het groen het kind van de rekening laat zijn. En dat betekent ook dat de Partij voor de Dieren met deze bril op naar de begroting heeft gekeken. Doen we genoeg voor het groen? Doen we genoeg voor de openbare ruimte? En doen we genoeg voor ons welzijn?

Groennorm halen
De begroting van het college is een sociale begroting waarmee de pijn verzacht wordt, maar we zijn het zeker niet eens met alle keuzes. We zien nog steeds een structureel tekort aan groen bij alle plannen, zoals bij de woningbouwplannen van IJburg 2 of Haven-Stad. En we zien een greep uit het klimaatfonds. Dat kan alleen als het geld ook echt ten goede komt aan het klimaat. Om de groennorm te halen hebben we 190 miljoen euro nodig en die zien we niet staan in deze begroting. Daarom kijkt de Partij voor de Dieren waar we geld uit de begroting kunnen halen voor meer groen.

Tijd voor andere keuzes
Zo gaat de stad een feestje vieren: 750 jaar Amsterdam. Daar is 12 miljoen voor gereserveerd! Dat voorstel is bijna door de hele raad aangenomen, behalve door de Partij voor de Dieren. We moeten het uiteraard vieren, maar moet het zoveel geld kosten? Het college breekt nu de buurtparticipatie af, waarom geven we het geld niet aan de wijkcentra? Buurtparticipatie is belangrijker dan een feest subsidiëren. Wij zullen meerdere moties indienen op participatie, groen en klimaat om van Amsterdam een groenere, duurzame stad te maken voor én met de Amsterdammers!

Gerelateerd nieuws

Amsterdam verandert in een oerwoud vol Japanse duizendknoop!

De Japanse duizendknoop vermenigvuldigt zich razendsnel in Amsterdam. Intussen telt Amsterdam al 12 voetbalvelden vol met dez...

Lees verder

Zorgen over de toekomst van de Gaasperplas

De gemeenteraad bespreekt vandaag het toekomstplan voor de Gaasperplas. De Partij voor de Dieren heeft samen met bewoners gro...

Lees verder