Amster­damse damherten verdienen verant­woord natuur­beleid


21 januari 2015

Op 19 januari publiceerde de Telegraaf een column van Hans Vermaak. De column ging over het voorstel van Partij voor de Dieren Amsterdam om van Amsterdam een visvriendelijke hoofdstad te maken. Hieronder een reactie op deze column.

Amsterdamse damherten verdienen verantwoord natuurbeleid
Mijn voorstel om hengelen niet langer toe te staan in wateren van de gemeente Amsterdam maakt veel reacties los. Dat is fijn, want het is hard nodig dat dit onderwerp weer eens goed ter discussie wordt gesteld. Hans Vermaak citeert in zijn column van 19 januari De Telegraaf mijn uitspraak dat de diervriendelijkheid van beleid niet afhankelijk mag zijn van de aaibaarheid van een diersoort. Daarmee bedoel ik dat beleid altijd diervriendelijk moet zijn. Op het moment dat een puppy met een haak door zijn bek door de straat wordt gesleept, zou Amsterdam te klein zijn. Dus waarom zouden we dat bij een vis wel toelaten? De heer Vermaak maakt vervolgens een vreemde sprong naar een ander onderwerp, namelijk mogelijk afschot van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hij beweert dat ik louter vanwege de aaibaarheid van het damhert tegen afschot zou zijn.

De reden om damherten niet te willen afschieten heeft echter niets te maken met schattige Bambies, maar alles met een verantwoord natuurbeleid. De Partij voor de Dieren streeft natuurlijke populaties en processen na, waarin de natuur zichzelf regelt. De natuur heeft de afgelopen miljoenen jaren bewezen daar prima toe in staat te zijn. Afschot brengt de natuur echter juist uit balans. De dieren in de Waterleidingduinen zouden de kans moeten krijgen om als populatie en binnen het natuurgebied waarin zij leven, tot een natuurlijk evenwicht te komen. Dat houdt in dat voedsel en populatiegrootte op elkaar afgestemd raken. Wat daarvoor wel noodzakelijk is, is zorgen dat er ook voldoende natuur is. Dit kan door de Amsterdamse Waterleidingduinen te verbinden met andere natuurgebieden zodat de herten vrij zijn om te eten te zoeken en zich te verspreiden. Dat is de enige duurzame oplossing voor ons ecosysteem en daar blijft de Partij voor de Dieren voor pleiten.

Johnas van Lammeren,
fractievoorzitter Partij voor de Dieren Amsterdam

Gerelateerd nieuws

Politiek nog niet klaar voor visvriendelijke hoofdstad

De Amsterdamse gemeenteraad is nog niet klaar voor een visvriendelijke hoofdstad. Wel wil de raad dat er meer voorlichting ...

Lees verder

Verslag Partij voor de Dieren Amsterdam 2014

Hieronder volgt een greep uit onze activiteiten in het jaar 2014. Voedselvisie gelanceerd Meteen aan het begin van 2014 had...

Lees verder