Amsterdam roept de klimaat­crisis uit


20 juni 2019

Amsterdam heeft als eerste Nederlandse stad de klimaatcrisis uitgeroepen. Hiermee geeft zij navolging aan wereldsteden als London, Quebec, Praag, Milaan, Cork, Auckland, Basel en Vaticaanstad. Het uitroepen van de klimaatcrisis en ecologische crisis gebeurde in de gemeenteraad van Amsterdam op initiatief van Partij voor de Dieren, BIJ1, GroenLinks en Denk en kon rekenen op ruime steun.

Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “Het uitroepen van de klimaatcrisis is hard nodig. Klimaatverandering bedreigt plant- en diersoorten op onze hele planeet. Amsterdam heeft als welvarende stad de plicht om zorg te dragen voor het klimaat en daarbij is ook nationaal en Europees beleid van groot belang. Amsterdam heeft ook zelf een grote zorgplicht, want de stad kan nog verder in de versnelling met klimaatmaatregelen. Ook zien we massaal groen verdwijnen in deze stad en dat moeten we in deze ecologische crisis voorkomen.”

Fractievoorzitter van BIJ1 Sylvana Simons: “We bevinden ons in een ecologische ramp die zijn weerga niet kent. De klimaatcrisis betekent nu al het einde van de levenswijze en levens van vele mensen. Jonge klimaatspijbelaars, activisten van Extinction Rebellion en betrokken burgers door de hele wereld laten terecht van zich horen en eisen dat de politiek de nodige maatregelen neemt om de klimaatcrisis te bestrijden. Door als eerste Nederlandse stad een klimaatnoodtoestand uit te roepen geven wij een helder signaal af dat Amsterdam hen hoort en alles zal doen wat in haar macht ligt om deze crisis te lijf te gaan.”

"Met haar ambitieuze klimaatplannen is Amsterdam een koploper in Europa. Maar we kunnen het niet alleen, Den Haag en Europa doen nog veel te weinig. Door het uitroepen van de klimaatcrisis roepen we hen op om in actie te komen,” aldus GroenLinks-raadslid Jasper Groen.

Een temperatuurstijging van 1,5 graden, waar we hard op af gaan, heeft al onomkeerbare gevolgen voor de planeet, zo schrijft het klimaatpanel van de Verenigde Naties. En het biodiversiteitspanel gaf in mei aan dat het afnemen van de biodiversiteit net zo’n bedreiging vormt voor de mensheid als de klimaatcrisis.

Na massale protesten van de burgerbeweging Extinction Rebellion in Engeland kondigde de Britse regering in mei een nationale ‘climate emergency’ af. De protestbeweging eist dat overheden de waarheid vertellen over de ecologische crises, maatregelen nemen om CO2 neutraal te zijn in 2025 en burgerraden instellen om toe te zien op de uitvoering van deze maatregelen. Extinction Rebellion is inmiddels door de hele wereld actief. Ruim 600 overheden hebben mede op hun initiatief inmiddels een klimaatcrisis afgekondigd.

Foto: Roel Wijnants

Gerelateerd nieuws

Maak de Open Dag van de Dierenambulance mogelijk

De Dierenambulance Amsterdam maakte gisteren bekend dat hun open dag niet door kan gaan vanwege de hoge kosten voor een vergu...

Lees verder

Partij voor de Dieren vraagt spoeddebat aan over Schiphol-uitspraken wethouder Kock

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren vraagt een spoeddebat aan over de uitspraken van wethouder Kock in het programma Park P...

Lees verder