Amsterdam krijgt per 1 januari ja-ja-sticker


25 juli 2017

Het bezorgen van ongevraagde reclame behoort in Amsterdam vanaf 2018 tot de verleden tijd. Dankzij een voorstel van de Amsterdamse Partij voor de Dieren mogen reclamefolders dan alleen bezorgd worden bij mensen die met een ja-ja sticker aangeven de folders te willen. Deze omkering van het systeem is uniek in Nederland, al staan steden al in de rij om te volgen.

Op dit moment mogen reclamefolders overal bezorgd worden met uitzondering van huishoudens met een nee-nee sticker. Vanaf 2018 wordt dit omgedraaid: alleen wie met een ja-ja sticker toestemming geeft krijgt nog reclamefolders door de brievenbus. De gemeente zorgt zelf voor verspreiding van de ja-ja stickers en ambtenaren gaan controleren of het verbod wordt nageleefd.

Partij voor de Dieren fractievoorzitter Johnas van Lammeren vindt het goed nieuws dat de invoering van de ja-ja sticker nadert. “Het omkeren van het stickersysteem is simpel en doeltreffend. Met het nieuwe systeem wordt jaarlijks 1,8 miljoen kilo aan papier bespaard. Het is een enorme winst voor het milieu dat er straks in Amsterdam geen ongewenste reclamefolders meer worden bedrukt, rondgebracht, opgehaald en verbrand. En de liefhebbers van reclamefolders plakken gewoon een ja-ja sticker.”

Hoewel Amsterdam de eerste gemeente is die de ja-ja sticker invoert, hebben veel andere gemeenten ook de wens het huidige stickersysteem om te draaien. Zo volgen onder andere Groningen, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Tilburg, Nijmegen, Haarlem en Leiden met grote interesse de veranderingen in Amsterdam. Als deze gemeenten het voorbeeld van Amsterdam overnemen worden er nog vele miljoenen extra kilo’s aan papier bespaard.

Gerelateerd nieuws

Schriftelijke vragen aangetroffen verwaarloosde dieren

Raadslid Johnas van Lammeren heeft schriftelijke vragen gesteld over verwaarloosde en dode dieren die bij een hobbyboer in Am...

Lees verder

Gemeenteraad wil geluk Amsterdammer meten

De gemeenteraad van Amsterdam wil onderzoeken hoe het geluk en welbevinden van de Amsterdammer gemeten kan worden. Een voorst...

Lees verder