Amsterdam aller­sme­rigste lucht van Nederland


11 mei 2016

Uit nieuw onderzoek van Milieudefensie blijkt dat de luchtkwaliteit in Nederland niet voldoet aan de Europese norm. Amsterdammers leven volgens de resultaten in de meest ongezonde lucht van het land. Namens de Partij voor de Dieren Amsterdam was duoraadslid Lammert van Raan vanochtend aanwezig bij de aanbieding van het rapport aan de Amsterdamse Wethouder Duurzaamheid, die over de luchtkwaliteit gaat.

Het gemeentebestuur van Amsterdam streeft naar uitstootvrij verkeer in 2025 en heeft hiervoor een maatregelpakket voorgesteld. Deze maatregelen gaan o.a. over het weren van vervuilende scooters, bestelbusjes en passagiersvaart. Maar ondertussen scoort Amsterdam nog steeds het slechtst als het gaat om luchtkwaliteit in Nederland. Door vracht- en cruiseschepen in de haven en vliegtuigen op Schiphol wordt ook een hoop vieze lucht over Amsterdam geblazen. Hier lijkt het college nog weinig aandacht voor te hebben.

Onlangs vroeg de Partij voor de Dieren Amsterdam om een spoeddebat over luchtvervuiling door vliegtuigen rond Schiphol. De lucht bleek namelijk zo vervuild met ultrafijnstof dat Amsterdammers er chronisch ziek van kunnen worden. Maar het college wil alleen meer onderzoek en gaat verder niet tot actie over. Schiphol blijft plannen maken om te groeien en de gemeente wil graag meer woningbouw in de omgeving. Vandaag wordt in de commissie Werk en Economie de Actieagenda Schiphol besproken en pleit duoraadslid Anke Bakker voor een stop op de groei van Schiphol. Duoraadslid Anke Bakker: "De lucht moet schoner! En dat gaat niet lukken zo lang Schiphol maar blijft groeien."

Gerelateerd nieuws

Duurzame huisbankier voor Amsterdam

Terwijl gemeente Amsterdam streeft naar een duurzame energievoorziening, pompt bankier van de gemeente ING meer dan honderd m...

Lees verder

Amsterdammer positief over Ja-Ja sticker

Niet alleen een meerderheid van de gemeenteraad, maar ook meer dan de helft van de Amsterdammers is positief over de komst va...

Lees verder