Alweer een noodlanding op Schiphol, Amerika biedt uitkomst
Gisteren is er wederom een vliegtuig met een noodlanding op Schiphol beland. Deze keer van Arke-Fly. Een of meerdere vogels kwam terecht in de motor en het vliegtuig op weg naar Canada moest omkeren. Ondanks de ondiervriendelijke getroffen maatregelen, het afschieten van de vogels, is er dagelijks kans dat een botsing tussen een vogel en vliegtuig op een ramp uitloopt (Parool, 6 juni). Dit moet en kan anders volgens de Amsterdamse gemeentefractie van de Partij voor de Dieren.
Uit eerder onderzoek van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF) blijkt dat de landbouwakkers en graslanden gelegen om Schiphol, juist grote aantallen vogels aantrekken. Deze groepen vogels vliegen vervolgens over de startbanen met de kans op een botsing, zoals 24 augustus wederom duidelijk werd.
Volgens het onderzoek van de NGPF is dit probleem heel makkelijk en met duurzame winst op te lossen door het gebruik van zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen op het terrein en de gebouwen van Schiphol, zorgt niet alleen voor een opwekking van energie, maar houdt ook de groepen vogels op een diervriendelijke wijze op afstand. Het plaatsen van zonnepanelen is goed voor 25% opwekking van de totale elektriciteitbehoefte van de luchthaven.
“Waarom er niets mee is gedaan, blijft een raadsel. Niet in de laatste plaats omdat de resultaten perfect aansluiten bij de doelstelling van de overheid om 20% van de energie in 2020 duurzaam te laten zijn“, aldus Johnas van Lammeren Partij voor de Dieren Amsterdam. Luchthavens in Amerika wekken al lang energie op via zonnepanelen geplaatst op de omliggende grond. Dit toont aan, dat dit zonder problemen kan. Al sinds 2008 wordt 50% van de gebruikte energie op Denver Airport opgewekt via zonnepanelen. Binnenkort kunnen zulke luchthavens onafhankelijk hun energie opwekken.
De Partij voor de Dieren vindt dat de Gemeente Amsterdam, als aandeelhouder in Schiphol zeggingskracht heeft over de toekomstrichting. Ze zal daarom de verantwoordelijke wethouder hierop aanspreken. “Het wordt tijd dat Gemeente Amsterdam zich duidelijk uitspreekt voor een duurzame oplossing, nu blijkt dat Amsterdam de door zichzelf gestelde daling van co2 uitstoot niet realiseert. Zoals blijkt uit het jongstleden verschenen Milieuverslag is er zelfs sprake van een toename", aldus Johnas van Lammeren.
[plugin news default "schiphol"]
[plugin vragen null "schiphol"]
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Vragen gesteld over de enige reptielenopvang in Amsterdam: Stichting Imperator
Afgelopen weken stonden de kranten er vol van: Stichting Imperator. De enige reptielenopvang die Amsterdam kent dreigt te gaa...
Lees verderToch een fietspad door de Amsterdamse Waterleidingduinen
Vorige week heeft de Gemeente Amsterdam voor de komst van een fietspad door de Amsterdamse waterleiding duinen (AWD) gestemd....
Lees verder