Actie nodig tegen plas­ticsoep in Amster­damse grachten


4 december 2015

Uit recent onderzoek bleek dat in Amsterdamse wateren vele malen hogere concentraties fijne plastic deeltjes aanwezig zijn dan in zout water op zee. Raadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren in Amsterdam heeft het college daarom gevraagd wat voor maatregelen zij gaat treffen. Plastic deeltjes vormen een toenemend probleem in de vervuiling van water en worden ook in grote aantallen in bijvoorbeeld mosselen aangetroffen.

Professor D. Vethaak stelde op het Amsterdam Water Science Congres dat de hoeveelheid fijne plastic deeltjes in de Amsterdamse grachten, Amstel, Noordzeekanaal en IJsselmeer vaak vele malen hoger is dan in zout water op zee.[1] Het complete onderzoek dat is uitgevoerd door het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de VU en kennisinstituut Delta wordt binnenkort gepubliceerd.

De Partij voor de Dieren wil weten wat het college voor maatregelen gaat nemen om ervoor te zorgen dat er minder plastic in het water terecht komt en om de huidige plastic soep in de grachten te verminderen. Daarnaast zou het college hierin samenwerking moeten zoeken met de waterschappen in de regio en moet de aanpak van fijne plastic deeltjes onderdeel uitmaken van de door het college op te stellen watervisie. De Amsterdamse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren maakte zich eerder al met succes sterk tegen het oplaten van ballonnen en uitdelen van gratis draagtasjes.

[1] http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/ook-plasticsoep-aan-de-amsterdamse-grachten.9502460.lynkx

Gerelateerd nieuws

Schrijf een zienswijze op Agenda Dieren!

De Partij voor de Dieren heeft in juni een Nota Dierenwelzijn bij de gemeente Amsterdam ingediend. In dit bijna 100 pagina’s ...

Lees verder

PvdD wil vervuilende scooters en brommers weren uit Amsterdam

De Partij voor de Dieren Amsterdam heeft vragen gesteld over de vervuilende brommers en scooters in de stad. Als het aan het ...

Lees verder