Schrif­te­lijke vragen van de leden Runderkamp en Emmerik inzake strijd tegen over­ge­wicht voor een gezonder Amsterdam


Indiendatum: 3 dec. 2024

Toelichting:

De nieuwste Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM laat zien dat overgewicht in Nederland een structureel probleem is, dat naar verwachting tot 2050 alleen maar zal toenemen.1 Momenteel kampt de helft van de Nederlanders met overgewicht, en vooral jongvolwassenen worden steeds vaker getroffen. In 1990 had 17% van de 20-29-jarigen overgewicht; in 2020 was dat percentage gestegen naar 32%. Voor kinderen is de situatie niet minder ernstig; zij eten te weinig groenten en fruit, terwijl ze dagelijks worden blootgesteld aan een overvloed van suiker, vet en zout.

Onze leefomgeving is ‘obesogeen’ geworden. Zo is bijvoorbeeld het aantal fastfoodlocaties rondom scholen de afgelopen tien jaar met maar liefst 40% toegenomen, wat de drempel verlaagt om ongezond te eten. Deze ontwikkeling heeft ernstige gevolgen voor de volksgezondheid, waaronder een verhoogd risico op chronische ziekten en een stijging van zorgkosten.

Kinderartsen en gezondheidsorganisaties luiden de noodklok over de groeiende gezondheidsschade door overgewicht en obesitas bij kinderen.2 Zij stellen dat de Rijksoverheid moet ingrijpen om de volksgezondheid te beschermen door de volgende stappen te nemen:

• Maak gezond voedsel goedkoper;
• Verbied reclame voor ongezond voedsel gericht op kinderen;
• Stimuleer supermarkten en andere aanbieders om meer gezond voedsel aan te bieden;
• Stimuleer voedselfabrikanten om gezonder voedsel te produceren.

De PvdA en de Partij voor de Dieren zijn van mening dat Amsterdam niet kan wachten op landelijke maatregelen, en nu verantwoordelijkheid moet nemen om deze gezondheidscrisis aan te pakken. Daarom stellen wij de volgende schriftelijke vragen aan wethouder Scholtes (Publieke Gezondheid):

Gezien het vorenstaande stelt ondergetekende, namens de fracties van de PvdA en Partij voor de Dieren op grond van artikel 84 van het Reglement van orde gemeenteraad en raadscommissies Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen:

  1. Bent u van mening dat er in Amsterdam sprake is van een gezondheidscrisis?
  2. De huidige regering gaat €250 miljoen bezuinigen, onder andere op subsidies die een bijdrage
    leveren aan een gezonde leefstijl en leefstijlinterventies.3 Kan de wethouder schetsen wat deze
    bezuinigingen in de praktijk gaan betekenen voor de Amsterdammers?
  3. Gemeenten hebben onder de huidige ruimtelijke ordeningsregelgeving beperkte mogelijkheden om ongezonde voedselaanbieders te weren. De vorige staatssecretaris heeft aangekondigd
    een bevoegdheid te creëren om gemeenten de mogelijkheid te bieden op grond van gezondheid een grens te stellen aan ongezond voedselaanbod.4 Heeft de wethouder een beeld of de
    huidige staatssecretaris van volksgezondheid deze bevoegdheid gaat regelen in wetgeving? Zo
    ja, vanaf wanneer kunnen gemeenten deze bevoegdheid gaan gebruiken?
  4. Eind vorig jaar heeft de wethouder, los van de nog te realiseren wettelijke bevoegdheid, vergaande stappen aangekondigd in de strijd tegen de fastfoodindustrie. Er zou worden onderzocht of via de nieuwe Omgevingswet snackbars konden worden geweerd in de omgeving van
    scholen of in straten waar voornamelijk ongezond voedsel wordt aangeboden. 5 Kan de wethouder aangeven wat de stand van zaken is met betrekking tot deze stappen?
  5. De VNG stapt uit het Integraal Zorgakkoord (IZA).6 Heeft deze stap consequenties voor de Amsterdamse aanpak om een gezonde leefomgeving te realiseren? Zo ja, welke?

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen van het lid Bakker inzake nu nog scoren op duurzaamheid in de Johan Cruijff ArenA

Lees verder

December: geen feestmaand voor slachtoffers van huiselijk geweld

Lees verder

    Word actief Doneer