Waar blijft de Amster­damse dieren­po­litie?


11 juli 2018

De fractie van de Partij voor de Dieren Amsterdam heeft bij het nieuwe college aangedrongen op een Amsterdamse dierenpolitie. Dit nadat raadslid Anke Bakker tevergeefs melding probeerde te doen van verwaarlozing van puppies, kittens en knaagdieren bij een dierenwinkel. Wat bezorgde dierenvrienden weleens melden bleek nu ook weer: er is ondercapaciteit als het gaat om de aanpak van dierenmishandeling en –verwaarlozing.

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt had Amsterdam al lang een dierenpolitie gehad die snel kan optreden bij meldingen. Amsterdam heeft er echter voor gekozen om alleen te gaan werken met extra buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) die gespecialiseerd zijn in dierenwelzijn. De Partij voor de Dieren heeft er wederom naar gevraagd in hoeverre dit van de grond gekomen is en hoe het bijdraagt aan de afhandeling van meldingen van dierenmishandeling.

Meldingen over dierenmishandeling moeten eenvoudig en vlot verlopen en inspectie moet zo spoedig mogelijk plaatsvinden. Het centrale meldnummer 144 draagt er zeker aan bij dat dierenmishandeling wordt aangepakt, maar de capaciteit blijkt nog onvoldoende: alle lijnen waren bezet toen raadslid Anke Bakker belde. Een poging om direct bij de NVWA melding te maken liep uit op een reactie dat niet alle klachten in behandeling worden genomen en er eventueel binnen zes weken terugkoppeling plaatsvindt.

De Partij voor de Dieren dringt al lange tijd in de Tweede Kamer en in gemeenten aan op het verbieden van winkelverkoop van dieren. Het zorgt voor impulsaankopen wat slechte verzorging of het dumpen van dieren in de hand werkt, zoals een in de winkel gekochte krokodil die afgelopen week naar de opvang werd gebracht omdat het dier te groot werd.

Eerder drong gemeente Amsterdam op verzoek van de Partij voor de Dieren bij het Rijk aan op een verbod op de verkoop van pups en kittens in dierenwinkels en op een positieflijst voor reptielen.

Raadslid Anke Bakker heeft schriftelijke vragen ingediend over het systeem van melding en opvolging van dierenmishandeling –en verwaarlozing en roept zij tot het eindelijk instellen van een Amsterdamse dierenpolitie.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Kinderboerderijen: niet fokken voor de slacht!

De Partij voor de Dieren heeft het college gevraagd naar de diervriendelijkheid van kinderboerderijen. Vorig jaar werden hi...

Lees verder

Groengebieden en festivalisering

Afgelopen zondag was raadslid Anke Bakker mee met een excursie door het groengebied Amstelland rondom de Ouderkerkerplas. ...

Lees verder