Vragen over blauwtong leiden tot inzet voor preventie


28 februari 2024

In de media doen alarmerende berichten de ronde: er wordt weer gevreesd voor een aanzienlijke uitbraak van het blauwtongvirus, waarbij vele schapen mogelijk het slachtoffer zullen worden. Deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben en zelfs leiden tot het overlijden van de dieren. De verspreiding van het virus wordt toegeschreven aan knutten. Na vragen van raadslid Judith Krom zal de gemeente zich actief inzetten voor informatieverschaffing over en preventie van het virus.

Knutten en klimaatverandering
De knut is een steekmug. Het is niet één mug, maar een familienaam voor een soort mug. Knutten worden verantwoordelijk gehouden voor de uitbraak van het blauwtongvirus bij vee. Het virus kan zorgen voor hoge koorts, een gezwollen kop, tong en lippen, kwijlen en een bolle rug, en besmette dieren kunnen zelfs komen te overlijden. In verband met de huidige (aanhoudende) warmte als gevolg van klimaatverandering, neemt het aantal knutten toe. Hierom wordt gevreesd voor een ergere uitbraak van het blauwtongvirus dan eerdere jaren.

Preventie
Tegen blauwtong is een vaccin in aantocht, maar deze zal waarschijnlijk pas rond de zomer klaar zijn. Voor die tijd zal de knutmug echter vermoedelijk al een opmars maken en veel schade veroorzaken, aldus de directeur van de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkersorganisatie. Boeren en veehouders wordt daarom aangeraden op en rond hun erven stilstaand water te verwijderen of te voorkomen en vochtig of rottend materiaal op te ruimen. Kennis- en Adviescentrum Dierplagen tipt: “het helpt om het lichaam goed te bedekken en in beweging te blijven. Ook het creëren van een luchtstroom door middel van een ventilator helpt bij het op afstand houden van de knutten. Verder kunnen de knutten buitengehouden worden door het plaatsen van fijnmazige horren voor ramen en deuren.”

Zorgplicht
Er zijn dus een aantal preventieve maatregelen mogelijk. Boeren worden vanuit de NVWA echter niet verplicht om deze preventieve maatregelen te nemen. “Toch hebben wij als Amsterdam een zorgplicht voor alle Amsterdamse dieren,” zei raadslid Judith Krom tegen de wethouder. “Onze fractie wil weten of de wethouder in gesprek wil gaan met Amsterdamse schapenboeren, om de dieren beter te beschermen tegen deze uitbraak en zo onnodig dierenleed te voorkomen.” De wethouder reageerde positief op Judiths vraag: informatie over het virus en de preventie ervan wordt actief onder de aandacht gebracht om de schade, waar kan, te beperken. Ook wordt het gesprek met schapenhouders aangegaan. Wij zullen op de hoogte gehouden worden van de voortgang!

Gerelateerd nieuws

Het nieuwe Artis: een openbaar stadspark zonder gekooide dieren

Stel je voor: een zonnige lentedag in het jaar 2050. Hoe ziet de stad er dan uit met de voorspelde 1,1 miljoen inwoners? Hope...

Lees verder

Succes: bomen langs de Korte Muiderweg in Weesp krijgen een tweede kans!

In Weesp dreigen er 57 volwassen bomen te worden gekapt bij de herprofilering van de Korte Muiderweg. Dankzij een aangenomen ...

Lees verder