Het nieuwe Artis: een openbaar stadspark zonder gekooide dieren


5 februari 2024

Stel je voor: een zonnige lentedag in het jaar 2050. Hoe ziet de stad er dan uit met de voorspelde 1,1 miljoen inwoners? Hopelijk kunnen Amsterdammers dan nog steeds genieten van de prachtige historische gebouwen die de stad rijk is en zijn er volop groene gebieden te vinden voor rust en verkoeling. Artis kan dan een toegankelijk en groen stadspark zijn, dat barst van het erfgoed. Scholieren speuren naar virtuele roofdieren, gezinnen bezoeken natuurmusea en picknicken in het park. In dit park vind je geen opgesloten dieren als tentoonstelling, maar alleen vrij levende dieren zoals vlinders, vogels en egels. Het Artispark wordt zo een park om trots op te zijn. Een uitje voor alle Amsterdammers.

Om dit werkelijkheid te maken dient fractievoorzitter Anke Bakker vandaag in de gemeenteraad een initiatiefvoorstel in: ‘Artis: van dierentuin naar stadspark voor iedereen’. Je kunt het initiatiefvoorstel ook hier lezen en downloaden als PDF-bestand.

Een diervriendelijke toekomst
Het bovenstaande is wat de Partij voor de Dieren voor zich ziet als toekomst van Artis in Amsterdam. Een dierentuin waarin exotische dieren die helemaal niet op ons continent thuishoren opgesloten zitten in kooien: dat is niet meer van de huidige tijd. Dus hoort het al helemaal niet bij onze toekomst. In de toekomst verslepen we niet de meest indrukwekkende diersoorten naar artificiële savannes of betonnen zwembadjes. In de toekomst worden dieren niet als attractie opgesloten in de drukke binnenstad van Amsterdam waar ze hun eigen natuurlijke gedrag niet ten volle kunnen uiten. En in de toekomst worden we niet langer misleid met het sprookje dat dierentuinen een belangrijke rol spelen in natuurbehoud. Amsterdam zou na Buenos Aires een voorbeeldstad kunnen zijn en de diervriendelijke keuze kunnen maken: de dierentuin omvormen naar stadspark.

Van dierentuin naar stadspark voor iedereen
Amsterdam snakt naar meer openbaar groen en dit gaat alleen maar erger worden met de voorspelde 1.1 miljoen inwoners in 2050. Daarom is het transformeren, openstellen en anders inrichten van groengebieden ook als bestuurlijke ambitie vastgelegd in de Omgevingsvisie en de Groenvisie. Artis omvormen naar stadspark betekent meer publiek toegankelijk groen: ruim 15 hectare (150.572 m2) kan worden opengesteld voor Amsterdammers en bezoekers. Dit is volgens de Partij voor de Dieren een noodzakelijke ontwikkeling in de toekomst voor een leefbare stad. Voormalige dierenverblijven krijgen een museale functie, of kunnen (tijdelijk) worden ingezet om dieren in nood op te vangen. Het is een kans om tegelijkertijd grote stappen te zetten voor meer openbaar groen én meer dierenwelzijn. De museale functies, het erfgoed en de bijzondere bomen blijven. Het nieuwe Artis wordt een cultureel stadspark voor mensen en andere dieren om in vrijheid van het groen te genieten.


Amsterdam kan als progressieve stad geschiedenis schrijven door deze ruimte en het erfgoed op een nieuwe manier te gaan gebruiken.



Educatie zonder exploitatie
Als we natuureducatie in Artis echt belangrijk vinden, dan gaan we op zoek naar andere creatieve manieren om de bezoekers de waarde van groen en natuur mee te geven, zonder daarvoor vogels, jaguars of olifanten op te sluiten. Leren over het natuurlijke gedrag van een krokodil is onmogelijk door te kijken naar deze prachtige dieren in een waterbassin. We leren daar alleen van hoe deze dieren níet behandeld zouden moeten worden. Zien we gnoes met duizenden tegelijk migreren? Zien we zeeleeuwen 100 meter diep duiken? Nee, want Artis kan nooit hun natuurlijke leefomgeving bieden.

Artis heeft nu al een sterke museale functie zonder het aspect van levende dieren in gevangenschap. Het ARTIS-Groote Museum en Micropia zijn geweldige initiatieven: leerzaam en niet schadelijk voor dieren. In alle monumentale panden en dierverblijven kan gezocht worden naar nieuwe vormen van tentoonstellingen, presentaties en (interactieve) activiteiten waarbij natuureducatie centraal staat. Met film, virtual reality en hologrammen is steeds meer mogelijk.

Lees hier het hele initiatiefvoorstel.

Gerelateerd nieuws

Amsterdam gaat in gesprek met GVB over brandstofverspilling veerponten

Amsterdam gaat in gesprek met het GVB over brandstofverspilling van de ponten. Vragen van de Partij voor de Dieren Amsterdam ...

Lees verder

Vragen over blauwtong leiden tot inzet voor preventie

In de media doen alarmerende berichten de ronde: er wordt weer gevreesd voor een aanzienlijke uitbraak van het blauwtongvirus...

Lees verder