Stads­jagers actief in Amsterdam


16 september 2010

Sinds geruime tijd zijn er in Amsterdam en omstreken twee stadsjagers actief. De heren (die zich Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder noemen) jagen zonder vergunning en zijn daarom strafbaar.

Over de perikelen van deze twee stadsjagers is naast het artikel in de Metro van maandag 13 september, ook een boek verschenen: “Handboek voor de Vinex-jager” en wordt er een website op nagehouden: www.sjoerdmulder.com. Zoals de achterflap van het boek laat lezen, bevat het handboek onder meer “handleidingen voor het vangen, slachten, en bereiden van kip, meerkoet, varken, rivierkreeft en cavia”. Maar wat beide heren vergeten te vermelden is dat jagen zonder vergunning gelijk is aan stropen en dat dieren zoals de meerkoet een beschermde soort zijn, waarvoor zelfs bouwprojecten moeten wijken.

Het jagen, slachten en bereiden van de stadsdieren heeft Sjoerd Mulder, naar zijn zeggen, meer waardering gegeven voor de dieren. Hij meent ook dat zelf jagen iets zegt over een betere omgang van mensen met dieren. Immers zo’n stadsdier heeft een goed vrij leven gehad. En een zelf gevangen stukje vlees is daarnaast een goed alternatief voor vlees omdat het vrij is van salmonella en EBSL. Maar zoals Sjoerd aangeeft in de Radio 1 uitzending van 25 mei, is het niet de bedoeling dat iedereen stadsjager wordt, aangezien: “als iedereen stadsjager wordt, kan ik er niet van leven”.

Maar wat bereiken Sjoerd en Meneer Wateetons uiteindelijk? Inspireren ze mensen, brengen ze de Vinex man/vrouw op jachtgedachtes of halen ze alleen de lachers op hun hand? Wie zal het zeggen. De passages over het preparen van bitterballen van roadkill (zilvermeeuw en meerkoet) spreken me aan, vanuit het oogpunt van verspilling. Stadsjagen is natuurlijk geen oplossing voor een goedkope maaltijd, of voor meer diervriendelijk vlees. De meeste onder ons weten immers niet hoe je een dier pijnloos naar het hiernamaals/ je bord moet helpen. En weet iedereen wel welk dier beschermd is en welke niet? Daarnaast is dit hele plan niet duurzaam, want als we met ze allen aan het stadsjagen slaan, zal in een mum van tijd de stad leeg zijn. Het lijk erop dat de beide heren meer willen choqueren, dan echte oplossingen aandragen. Het stadsjagen is geen alternatief voor de intensieve veehouderij, het is een stoer jongensverhaal. Laten we niet gaan stadsjagen, maar laten we met ze allen een vuist maken naar de intensieve veehouderij ipv op alternatieve bronnen te schieten.

Update: Nieuws van de dierenbescherming:

[plugin news default "dierenwelzijn"]

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Gemeente geeft Artis miljoenen-Telegraaf rapporteert

De Amsterdamse overheid geeft ruim vijf keer zoveel subsidie aan dierentuin Artis als dierenwelzijnorganisaties. Voor dit jaa...

Lees verder

Geld tekort? Offer maar weer een stukje natuur op!

De afgelopen tijd zijn in de Bouw Woning en Klimaat (BWK) Commissie twee stukken besproken, die een sterke overeenkomst verto...

Lees verder