Snacken om voed­sel­ver­spilling tegen te gaan


7 maart 2011

Afgelopen zaterdag was de fractie Amsterdam aanwezig op het succesvolle event het Nachtrestaurant. Tijdens dit eenmalige event, dat onderdeel uitmaakte van 7 Days of Inspiration, werd door tien topkoks van tien toprestaurants lekkere snacks gemaakt uit overgebleven ingrediënten. Met dit initiatief werd de aandacht gevraagd voor voedselverspilling.

''Nederlanders verspillen namelijk elk jaar voor meer dan 9,5 ton aan voedsel. Dat zijn 1,2 miljoen volle vrachtwagens'', aldus de organisatie. ''Dat kan anders en daar gaan we wat aan doen in Nachtrestaurant. Eten is niet om weg te gooien maar hoort op je bord.'' (link parool)

Naast lekkere hapjes werden er lezingen en workshops door foodprofessionals gegeven. De aanwezigen dachten mee over manieren om duurzamer met voedsel om te gaan. Een van de ideeën was, om de welbekende doggy-bag te transformeren naar een goody-bag, opdat meer mensen deze durven mee te vragen in een restaurant. Daarnaast was men van mening dat de porties in restaurants ook wel kleiner zouden kunnen, zodat een goddy bag niet meer nodig zou zijn.

Naast verspilling aan het einde van de keten, komt er ook enorme verspilling voor aan het begin van de keten. Voor 26 soorten groenten en fruit wordt namelijk strenge handelsnormen opgelegd voor de vorm en grootte. Alles wat niet aan de norm voldoet, wordt weggegooid. Dit is ongeveer 20% van de oogst. De regels werden in 2009 al versoepeld. Nog steeds worden er geen misvormde groente in de supermarkt teruggevonden. Op de markt zijn die af en toe wel te vinden. Ook voor deze groenten vindt men steeds duurzamere oplossingen.

Vanuit de organisatie was er al een duurzame oplossing gevonden om afwaswater te besparen. Iedereen was namelijk van tevoren gevraagd om een eigen bord mee te nemen. En wat heeft het gesmaakt![plugin news default "voedsel"]