PvdD wil einde aan parti­culier vuurwerk met vuur­werkshow à la Londen


13 oktober 2016

Een stop op het afsteken van vuurwerk door particulieren en een professionele vuurwerkshow van formaat. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt gaat de Amsterdamse jaarwisseling in de toekomst meer lijken op het bekende vuurwerkspektakel in Londen. De partij heeft een initiatiefvoorstel ingediend vanwege de jaarlijkse problemen die door particulier vuurwerk ontstaan.

Consumentenvuurwerk blijft elke jaarwisseling veel letsel, schade en overlast veroorzaken. De helft van de vuurwerkslachtoffers is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken. Ook de lucht raakt extreem vervuild als particulieren met eigen knallers de straat op gaan. In Amsterdam zijn tijdens de afgelopen jaarwisseling fijnstofpieken gemeten van bijna tien keer de maximale dagnorm. Een centrale show biedt kansen om milieuvriendelijker vuurwerk in te zetten. Hoog tijd om het afsteken van vuurwerk door particulieren te verbieden, vindt PvdD-fractievoorzitter Johnas van Lammeren. “Wat wij voorstellen is dat er in Amsterdam zoveel mogelijk vuurwerkvrije zones komen. Als de gemeente intussen een prestigieuze vuurwerkshow met milieuvriendelijker vuurwerk organiseert, kan Amsterdam zich straks meten met shows als in Sydney en Londen.”

De Partij voor de Dieren verwacht dat door een spectaculaire vuurwerkshow de behoefte aan particulier vuurwerk verdwijnt en er voorgoed een einde komt aan de terugkerende overlast en schade tijdens de jaarwisseling. PvdD-raadslid Van Lammeren voelt zich gesteund door de Nederlandse bevolking: “Maar liefst 64% van de Nederlanders is voorstander van een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in het centrum van een gemeente als er een centrale vuurwerkshow komt. Uit een enquête van AT5 blijkt dat ook de meerderheid van de Amsterdammers een verbod op consumentenvuurwerk wil en tijdens de jaarwisseling liever een gemeentelijke vuurwerkshow ziet.”

Gerelateerd nieuws

Amsterdam krijgt visie voor Groen 2025

In Amsterdam wordt een visie Groen 2025 opgesteld. Een motie hierover is bij de bespreking van Koers 2025 door de gemeenteraa...

Lees verder

Amsterdam moet af van Dirty Diesel Haven

Vanuit het havengebied in Amsterdam wordt giftige brandstof geëxporteerd naar Afrika. Dit blijkt uit het rapport Dirty Diesel...

Lees verder